********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Έλμουτ Μπάουμαν: “Η Ελληνική χλωρίδα στο μύθο, στην τέχνη, στη λογοτεχνία”


Αφιέρωμα στην Οικολογία......


Αποκτήστε δωρεάν το εκπληκτικό βιβλίο του Έλμουτ Μπάουμαν: Η Ελληνική χλωρίδα στο μύθο, στην τέχνη, στη λογοτεχνία”

Περιγραφή: Ο Έλμουτ Μπάουμαν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1915. Γόνος οικογένειας Ελβετών που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, το 1884, ιδρύοντας μια εμπορική επιχείρηση. Σπούδασε στην Γερμανική Σχολή στην Αθήνα και στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή Νeuchatel, στην Ελβετία. Έζησε πολλά χρόνια στην Ελλάδα εργαζόμενος στην οικογενειακή επιχείρηση και, στο διάστημα της Κατοχής, στην Ελβετική Πρεσβεία. Ο Ε. Μπάουμαν επηρεάστηκε από τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική φύση. Ορειβάτης, φυσιοδίφης και εξαίρετος φωτογράφος ανέπτυξε μεγάλο ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον και κυρίως για την χλωρίδα και τη βοτανική. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ρόλο που έπαιζαν τα φυτά στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ερευνάς του στον τομέα αυτό είναι τα βιβλία: “Η ελληνική χλωρίδα στο μύθο, στη τέχνη, στη λογοτεχνία”, 1982 (επανεκδόσεις: 1986, 1993, 1999) και “Απεικονίσεις φυτών σε αρχαία ελληνικά νομίσματα”, 2000, που εκδόθηκαν στα γερμανικά από τον εκδοτικό οίκο Hirmer, στο Μόναχο. Το πρώτο μεταφράστηκε επίσης και στην ελληνική γλώσσα (1984, 1993, 1999), στα αγγλικά (1993) και στα γαλλικά (1984). Έχει ακόμη δημοσιεύσει άρθρα βοτανικού περιεχόμενου σε πολλά περιοδικά και έχει δώσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με θέμα πάντοτε τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και την ελληνική φύση. Ο Ε. Μπάουμαν ανακάλυψε, μαζί με τη σύζυγο του Χάιντι, ένα είδος Οροβάγχης, που ταξινομήθηκε από τους ειδικούς ως νέο είδος και του εδόθη, προς τιμήν τους, το επιστημονικό όνομα Orobanche baumanniorum. Ο Ε. Μπάουμαν έχει ασχοληθεί ενεργά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα υποστηρίζοντας πολλές δραστηριότητες, όπως η μελέτη της χλωρίδας της Ζακύνθου και η προστασία της Καφέ αρκούδας, στην Ήπειρο. Αξιομνημόνευτες είναι δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του για την αναδάσωση εξαντλημένων μεταλλείων και την απαλλαγή της ελληνικής φύσης από το άγος των σκουπιδιών. 
Από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Βωξίται Δελφών, του ομίλου Αλουμίνιον της Ελλάδας, προώθησε την ιδέα της αναδάσωσης των τραυματισμένων από μεταλλευτικές δραστηριότητες περιοχών. Μέσα σε 10 χρόνια, περισσότερα από 150.000 δένδρα φυτεύθηκαν στα μπάζα των ορυχείων, ενώ όλη η περιοχή περιφράχθηκε με συρματόπλεγμα, για την προστασία των νέων δένδρων από τη βόσκηση. Και αυτό, το 1973, δηλαδή πολύ πριν τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας. Το 1996, με πρωτοβουλία του Ε. Μπάουμαν και την εξασφάλιση από τον ίδιο των αναγκαίων οικονομικών πόρων, δημιουργήθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης το πρόγραμμα Φύση χωρίς Σκουπίδια. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την απαλλαγή της υπαίθρου από τους όγκους των απορριμμάτων, που αλόγιστα εναποτίθενται στις ρεματιές και στις άκρες των δρόμων. 
Σημαντική υπήρξε η συμβολή του συγγραφέα στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας στην Ελλάδα. Σημειώνεται ιδιαίτερα, η βοήθεια που προσέφερε στις ανασκαφές της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής και η ανέγερση, με δική του πρωτοβουλία και έξοδα, του κτιρίου που στεγάζει τα θαυμάσια μωσαϊκά που βρέθηκαν σε οικία του 4oυ αι. π.Χ., στην Ερέτρια. Το 1988, τιμήθηκε με το βραβείο του Ελβετικού Ιδρύματος “Δημιουργικότητα στην τρίτη ηλικία” και, το 1992, με το μετάλλιο της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Στις 23 Νοεμβρίου 2000, αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, σε αναγνώριση του έργου του αλλά και της συμβολής του στην ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας. Το 2001, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, της οποίας είναι επίτιμο μέλος από το 1984, του απένειμε το βραβείο “Βύρων Αντίπας”, για την αδιάκοπη και πολύπλευρη προσφορά του στη διατήρηση και προστασία της ελληνικής φύσης και την ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών της.
Συγγραφέας: Έλμουτ Μπάουμαν
Γλώσσα: Ελληνικά
Σελίδες: 249
Μέγεθος αρχείου: 62,7Mb
24grammata.com / ebooks

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, 100 χρόνια προσφοράς - 2002-11-07


Ειδήσεις

Θεσσαλονίκη:Από την Ειρήνη Γουλετά
Μέσα σε μια όαση πράσινου, χρωμάτων και γαλήνης εκτείνεται η Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης στην Ανατολική πλευρά της πόλης. Μια όαση που σφίζει από τη δημιουργία, τη δράση και το δυναμικό εκατοντάδων νέων παιδιών της αγροτικής Ελλάδας που σπουδάζουν την αξιοσύνη και τα ιδανικά της ζωοδότρας γης. Περισσότερα στο ρεπορτάζ που ακολουθεί.
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης είναι ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε το 1904 από τον Αμερικανό Δρα. Τζων Χένρυ Χάουζ και τη σύζυγό του με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της υπαίθρου της Ελλάδας και των Βαλκανίων ευρύτερα. Με την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση του ατόμου πρέπει να είναι καθολική και να απευθύνεται όχι μόνο στο νου αλλά επίσης στην ψυχή και στα χέρια, ο κύριος Χάουζ άρχισε να εκπαιδεύει τους μαθητές του στην εφαρμογή των τελευταίων εξελίξεων στη γεωργία με σκοπό την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της υπαίθρου.
Η Σχολή βρίσκεται σε ένα Αγρόκτημα 1500 στρεμμάτων και παρέχει στους μαθητές και στις μαθήτριες ευκαιρίες εκπαίδευσης στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το τμήμα ζωικής παραγωγής είναι γνωστό για την υψηλή αποδοτικότητά του. Ο αμπελώνας αποτελεί καινούρια δραστηριότητα της σχολής. Άρχισε το 1993 και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να ασχοληθούν με όλες της φάσεις της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγικής.
Στον ίδιο χώρο βρίσκονται τα πανέμορφα διατηρητέα κτίρια της Σχολής καθώς επίσης και η υπερσύγχρονη και ανακαινισμένη από το 1999 βιβλιοθήκη Δημήτρη και Αλίκης Περρωτή.
Συνομιλήσαμε με τον κύριο Ντέιβιντ Μπάκ, πρόεδρο της Σχολής ο οποίος και μας ενημέρωσε σχετικά για τη δράση και την αποστολή του ιδρύματος. Ο κύριος Μπακ δήλωσε ότι σήμερα, «οι 240 μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προέρχονται από επαρχιακές περιοχές όλης της Ελλάδας και είναι οικότροφοι στη Σχολή. Όλοι οι μαθητές φοιτούν με πλήρη υποτροφία πληρώνοντας μόνο ένα μέρος των εξόδων σίτισης και στέγασής τους».
«Εκτός από το Λύκειο», τόνισε ο κύριος Μπακ, «λειτουργεί και το Τμήμα Ανώτερων Γεωργικών Σπουδών, Δημήτρης Περρωτής το οποίο ιδρύθηκε το 1996 και είναι ένα διετές μεταλυκειακό πρόγραμμα που προετοιμάζει τους σπουδαστές του να αναλάβουν θέσεις τεχνικών και διοικητικών στη αγροτική βιομηχανία της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής ένωσης. Η Σχολή δεν εκπαιδεύει μόνο Έλληνες μαθητές και φοιτητές αλλά και νέους και νέες από χώρες των Βαλκανίων. Προσφέρει επίσης προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων, με την διοργάνωση σεμιναρίων, κλειστών μαθημάτων και επιδείξεων σε χωριά και πόλεις της Βόρειας Ελλάδας».
Η κυρία Ράνταλ Γουάρνερ, στο γραφείο τύπου της Σχολής, μας είπε ότι οι δραστηριότητες της Σχολής μεταξύ άλλων, επικεντρώνονται και στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού καθώς και στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων όπως του λαδιού και του κρασιού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και το Εξωτερικό. «Παρά το γεγονός», αναφερει η κυρία Γουάρνερ, «ότι τα ελληνικά κρασιά είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη και το Ελληνικό λάδι είναι απαράμιλλης γεύσης και ποιότητας δεν είναι διαδεδομένα στις αγορές του εξωτερικού. Στόχος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι όχι μόνο να δώσει τα εφόδια στους μαθητές της για την βελτίωση των αγροτικών τους παραγωγών στους τόπους καταγωγής τους, αλλά και τις απαραίτητες γνώσεις για την περαιτέρω προώθηση των προϊόντων τους στην εθνική και διεθνή αγορά».
Εξάλλου, ο κύριος Μπακ, επισήμανε την ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή των γυναικών των αγροτικών περιοχών της Ελλάδας στις επιμορφωτικές δραστηριότητες της Σχολής στην επαρχία καθώς επίσης την δραστηριοποίησή τους στα θέματα του αγροτουρισμού. «Οι Ελληνίδες αγρότισσες είναι δυναμικές και δραστήριες» τόνισε ο κύριος Μπακ, «και έχουν αναπτυξιακό και δημιουργικό πνεύμα, πράγμα που δίνει ζωή και προοπτική στον αγροτουρισμό της Ελλάδας».
Για το σημαντικό έργο που επιτελεί στην εκπαίδευση των παιδιών της επαρχίας και την εν γένει ανάπτυξη της υπαίθρου, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών τo Δεκέμβριο του 2001.

*από την "Φωνή της Αμερικής"Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Όχι άλλη αύξηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
11.01.2011
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:  
- Οικονομικών
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : Όχι άλλη αύξηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια
Ένας βασικός οικονομικός τομέας, ο αγροτικός, πλήττεται και πάλι και οι συνέπειες στην ανάπτυξή του θα είναι μεγάλες. Από την 1η Ιανουαρίου άρχισε να εφαρμόζεται η νέα αύξηση του ΦΠΑ, η τρίτη κατά σειρά μέσα σε διάστημα 8 μηνών, εκτινάσσοντας  προς τα πάνω τις τιμές των προϊόντων και επιβαρύνοντας τους καταναλωτές. Τρίτη αύξηση του ΦΠΑ είχαμε όμως και στα αγροτικά εφόδια, που μαζί με τις αυξήσεις στις τιμές τους,  δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στους αγρότες.
Αντί να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας, μέσα σε 8 μήνες έχουν επιβαρυνθεί τα αγροτικά εφόδια με τρεις αυξήσεις ΦΠΑ. Τον Μάρτιο του 2010 ο ΦΠΑ από 9% πήγε στο 10%, το Ιούλιο του 2010 αυξήθηκε σε 11% και τώρα σε 13%. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται συνεχώς το κόστος καλλιέργειας στερώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον έλληνα παραγωγό σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους.  Η αύξηση του ΦΠΑ προκαλεί περεταίρω αύξηση των λιανικών τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής σε βασικά προϊόντα διατροφής επιβαρύνοντας τόσο τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή όσο και το ήδη προβληματικό ελληνικό νοικοκυριό.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί η απώλεια των εσόδων του κράτους θα είναι μικρή, αφού ο συνολικός κύκλος εργασιών των αγροτικών εφοδίων στη χώρα δεν υπερβαίνει τα 700 εκ. ευρώ (γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα, λοιπές εισροές) και άρα το ελληνικό δημόσιο χάνει δυνητικά έσοδα μόνο 32 εκ. ευρώ αν μειώσει το ΦΠΑ στο 6,5%. Η απώλεια αυτή αντισταθμίζεται από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που φέρνουν έσοδα. Τις τελευταίες 30 μέρες υπήρξε αύξηση και στις τιμές πώλησης των λιπασμάτων που κυμαίνεται από 15% ως 20%.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθενται να μην προχωρήσουν στην νέα αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής στα αγροτικά προϊόντα και να μην πληγούν οι καταναλωτές πληρώνοντας υψηλότερες τιμές;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Στροφή προς την κτηνοτροφία, διαπιστώνει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών

    Στροφή προς την κτηνοτροφία.........     

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΑ, απαιτούνται ζωοτροφές και βοσκήσιμα λιβάδια. Οι ορεινές - ημιορεινές δασικές εκτάσεις, όμως, όπου συνήθως συνυπάρχουν οι αγροτικές δραστηριότητες της δασοκομίας και της κτηνοτροφίας, στην Ελλάδα υπάγονται σήμερα σε ξεχωριστά υπουργεία, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα. Οι νέοι αγρότες ζητούν επίσης να εξασφαλισθεί ένα σταθερό και σαφές επαγγελματικό πλαίσιο για τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να σχεδιασθεί η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας (αυτόχθονες φυλές, ντόπιες ζωοτροφές, βοσκολίβαδα, σταβλικές εγκαταστάσεις, εμπορία κτηνοτροφικών προϊόντων, μεσογειακή διατροφή, έρευνα, εκπαίδευση κ.λπ.). 
Η βόσκηση σε δάση και λιβάδια δεν αποτελεί πρόβλημα για το περιβάλλον, αντίθετα, προσθέτει η ΠΕΝΑ, λειτουργεί ευεργετικά στη μείωση των πυρκαγιών, στην υγεία του δάσους και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, όταν διαχειρίζονται σύμφωνα με επιστημονικές οικολογικές αρχές. Οι βοσκότοποι, που είναι δασικές εκτάσεις (και είναι η συντριπτική πλειονότητα των λιβαδιών), αλλά ακόμα και τα δάση, με συγκεκριμένη επιστημονική υποστήριξη (δασολόγοι, γεωπόνοι κ.λπ.) πρέπει να μπορούν να δέχονται βόσκηση και να είναι επιλέξιμες περιοχές για τα σχέδια βελτίωσης κτηνοτροφίας, την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και τη φροντίδα του περιβάλλοντος. 
 
Η χρήση των βοσκοτόπων, προτείνει η ΠΕΝΑ, να ανατεθεί στους κτηνοτρόφους υπό τις διαχειριστικές οδηγίες των γεωτεχνικών (όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις χρήσεις, είτε στη γεωργία είτε στην κτηνοτροφία, στην αλιεία ή στη δασοκομία) και να είναι μακροχρόνια, ώστε να μπορούν να αποσβένονται τυχόν αναγκαίες (σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο) επενδύσεις, αρκεί να μην αλλάξει η χρήση των βοσκοτόπων και να προστατεύεται ο βοσκότοπος από αλλαγή χρήσης γης.

εφημ. "Ελευθεροτυπία"

Κρύβουν τις μετρήσεις για τις διοξίνες

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Μυστικές από τους πολίτες οι όποιες μετρήσεις έχουν γίνει από τον ΕΦΕΤ για τα επίπεδα διοξινών σε τομείς τυποποιημένων προϊόντων ή κηπευτικών και άλλων ειδών διατροφής, καθώς, εκτός από το επίσημο site που είναι γυμνό από ανάλογη πληροφόρηση, η ηγεσία του αρνήθηκε να δώσει στοιχεία.

Μόνο σε επίσημες αρχές μπορούμε να δώσουμε, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ράλλης στη Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών τής Greenpeace, χωρίς να μπει καν στον κόπο να καταλάβει ότι δεν αφορά το ζήτημα αυτό μια οργάνωση αλλά την πολιτεία, τους πολίτες, που μένουν «γυμνοί» από ενημέρωση και εγκληματικά απροστάτευτοι απέναντι σε προβλήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Ενα μόνο απλό δελτίο Τύπου στο site του υπουργείου Υγείας (προϊσταμένη αρχή του ΕΦΕΤ) δίνει και το μέγεθος του... ενδιαφέροντος του κράτους σχετικά με το διατροφικό σκάνδαλο που προέκυψε στη Γερμανία: «Ο υπουργός ΥΚΑ κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Χρήστος Αηδόνης έδωσαν εντολή στον ΕΦΕΤ να διενεργηθεί αμέσως ο απαιτούμενος έλεγχος στα σχετικά προϊόντα, που ενδεχομένως έχουν εισαχθεί στη χώρα μας και προς πάσα κατεύθυνση». Ουάου!
Δεν είστε καλοπροαίρετοι, μπορεί να πει ο υπουργός για τα σχόλιά μας. Δώστε μας ένα εύλογο χρονικό περιθώριο έως ότου ολοκληρώσουμε την έρευνά μας, μπορεί πάλι να πει ο απρόσωπος ΕΦΕΤ.
Να το κάνουμε κύριοι, αλλά πείτε μας: Είναι μυστικό το είδος, πού και πόσες μετρήσεις έχουν γίνει στη χώρα μας εδώ και δώδεκα χρόνια από τότε (1999) που ξέσπασε το διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες; Αποδείξτε μας εμπράκτως ότι οι υπηρεσίες του κράτους δεν έμειναν σε ευχολόγια, αλλά προχώρησαν σε εμπεριστατωμένες μετρήσεις χαρτογραφώντας και τις πηγές διοξινών στο τόπο μας.
«Η Ελλάδα δεν έχει πολιτική για την εξάλειψη των διοξινών, δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική και φαίνεται να υπάρχει άγνοια του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος» δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής τής Greenpeace.

«Υστερα από παρεμβάσεις μας, είπε (μεταξύ των οποίων μετρήσεις σε μητρικό γάλα, μετρήσεις σε στάχτες από χωματερές), η Ελλάδα απέκτησε δύο εργαστήρια (στο Δημόκριτο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο αντίστοιχα), τα οποία έχουν τη δυνατότητα μέτρησης των διοξινών. Αυτό που δεν έχει αποκτήσει ακόμα η χώρα μας είναι εθνική στρατηγική για τη μείωση των διοξινών (εντοπισμός των πιο σημαντικών πηγών, λήψη μέτρων, συστηματικές μετρήσεις για αξιολόγηση των μέτρων). Πρώτο βήμα αποτελεί η καταγραφή των κύριων πηγών διοξινών στην Ελλάδα. Αξίζει να πούμε ότι -σύμφωνα με σχετικές εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για λογαριασμό τής Greenpeace- κυριότερη πηγή διοξινών στη χώρα μας είναι οι χωματερές! Δυστυχώς, η απουσία συστηματικής καταγραφής δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ζούμε σε ένα παράδεισο που απειλείται μόνο από τις εισαγόμενες διοξίνες».
Τα τελευταία χρόνια ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει ότι πραγματοποιεί αναλύσεις για διοξίνες στην ελληνική αγορά. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων όμως δεν δημοσιοποιούνται, αλλά παραμένουν στα αρχεία του ΕΦΕΤ και του εργαστηρίου όπου πραγματοποιήθηκαν. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει διαφάνεια και ολοκληρωμένη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την ανίχνευση ή μη διοξινών στην Ελλάδα, μας εξήγησε η Ναταλία Τσιγαρίδου, που μας αναφέρει δυνατές περιπτώσεις σημαντικής ρύπανσης τροφίμων από διοξίνες, όπως τις έχει καταγράψει η περιβαλλοντική οργάνωση.
1989 - Ολλανδία
Το 1989 βρέθηκε ότι το γάλα σε μια περιοχή της Ολλανδίας ήταν εξαιρετικά επιβαρημένο με διοξίνες. Πηγή των διοξινών ήταν το παρακείμενο εργοστάσιο καύσης αποβλήτων. Για χρόνια, το ρυπασμένο γάλα μαζευόταν και καταστρεφόταν στον ίδιο αποτεφρωτήρα που προκαλούσε το πρόβλημα! Ανιχνεύτηκαν τότε 13,5 πικογραμμάρια διοξίνης ανά γραμμάριο γάλακτος. Λόγω αυτού του συμβάντος (υπόθεση Lickebaertpolder), η ολλανδική κυβέρνηση έθεσε ως όριο για τις διοξίνες στο λίπος του γάλακτος τα 6 pg. Παρ' όλο που τα εργοστάσια καύσης ξόδεψαν έκτοτε εκατομμύρια φιορίνια τότε για βελτίωση των μέτρων ασφαλείας, οι παρακείμενοι στα εργοστάσια πληθυσμοί συνεχίζουν να εκτίθενται, ακόμη και σήμερα, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διοξινών.
1990 - Αυστρία
Ενα σκάνδαλο ξέσπασε στο χωριό Brixlegg της επαρχίας Τιρόλου της Αυστρίας, όταν μετρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών σε αγελαδινό γάλα της περιοχής (520-1.420 pg TEQ / λίτρο γάλακτος). Καθώς η ανεκτή πρόσληψη διοξίνης στην Αυστρία είναι 1 pg ανά κιλό βάρους ανά μέρα, η κατανάλωση του γάλακτος θεωρήθηκε επικίνδυνη κυρίως για τα παιδιά και τις εγκύους. Πηγή των διοξινών ήταν ένα παρακείμενο εργοστάσιο ανακύκλωσης χαλκού. Το πρόβλημα ήταν ότι μαζί με τα καλώδια χαλκού που ανακυκλώνονταν, καιγόταν και το πλαστικό περίβλημα από PVC, το οποίο επειδή περιέχει χλώριο, αποτελεί πηγή έκλυσης διοξινών.
1993 - Βρετανία
Γάλα και βόειο κρέας από τρεις φάρμες δεν επιτράπηκε να πουληθεί στην αγορά επειδή ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών που προέρχονταν από τη χημική βιομηχανία Coalite Chemicals.
1997 - Αρκανσο, ΗΠΑ
2.000 εργάτες πτηνοτροφείων στο Αρκανσο χρειάστηκε να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι να διαπιστωθεί αν τα επίπεδα διοξίνης στους χώρους δουλειάς τους ήταν κάτω από τα νέα όρια που θέσπισε η Αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΡΑ).
1998 - Γαλλία
Τρεις δημοτικοί αποτεφρωτήρες απορριμμάτων στην περιοχή της πόλης Lille κοντά στο Βέλγιο έλαβαν εντολή να κλείσουν τον Ιανουάριο του 1998, όταν ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα διοξίνης σε γάλα αγελάδων που έβοσκαν στην περιοχή.
1997-99 - Ευρωπαϊκή Ενωση/Βραζιλία
Τον Μάρτιο του 1998, η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευσε τις εισαγωγές πούλπας κίτρου από τη Βραζιλία. Η πούλπα κίτρου, που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές, είχε αναμιχθεί με απόβλητα της χημικής βιομηχανίας Solvay, η οποία παράγει χλωριωμένα προϊόντα. Αποτέλεσμα της ανάμιξης αυτής ήταν να ανιχνευτούν υψηλά επίπεδα διοξινών στις ζωοτροφές που εξήχθησαν στην Ευρώπη. Οι ζωοτροφές διανεμήθηκαν σε 291 διαφορετικούς προορισμούς σε 11 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Φινλανδία).
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν αναλύσεις σε γάλα και βούτυρο στη Γερμανία έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών. Τα επίπεδα διοξίνης στη ζωοτροφή ήταν 5,6-7,1 pg Ι-TEQ/g (110-140 φορές λιγότερο δηλαδή από την περίπτωση του σκανδάλου στο Βέλγιο). Με αφορμή το σκάνδαλο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέδωσε στις 24-7-98 την Οδηγία 98/60, όπου ορίζει ως αποδεκτό όριο διοξίνης στις ζωοτροφές (και συγκεκριμένα στην πούλπα κίτρου) το όριο ανίχνευσης των διοξινών δηλαδή το 0,5 pg Ι-TEQ/g.
1999 - Βέλγιο
Το πρόβλημα με τις διοξίνες στα κοτόπουλα και τα παράγωγα προϊόντα (αυγά και προϊόντα που περιέχουν αυγό) εντοπίστηκε τον Ιανουάριο 1999, όταν Βέλγοι πτηνοτρόφοι παρατήρησαν μειωμένη παραγωγή αυγών από τα πουλερικά τους. Οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων διοξινών στη ζωοτροφή που χρησιμοποιήθηκε. Οι διοξίνες αυτές πέρασαν στα κοτόπουλα και τα αυγά. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, οι μέγιστες συγκεντρώσεις διοξινών στο λίπος των κοτόπουλων είναι 170-1.460 φορές πάνω από τις συνήθεις, ενώ στα αυγά 80-3.425 φορές πάνω από τις συνήθως μετρούμενες σε ευρωπαϊκές χώρες. Σε ό,τι αφορά την παρουσία διοξινών στην επίμαχη ζωοτροφή, αυτή μετρήθηκε 1.562 φορές πάνω από το όριο της Ε.Ε. Το σκάνδαλο οδηγεί την κυβέρνηση σε παραίτηση.
2004 - Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία
162 φάρμες σε Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία έκλεισαν προσωρινά, όταν διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποίησαν προϊόν ζωοτροφής με πατάτα στο οποίο ανιχνεύθηκαν διοξίνες. Απαγορεύτηκε η διάθεση στην αγορά των ζώων από τις φάρμες αυτές ως προληπτικό μέτρο και μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων.
2006 - Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία
Οι αρχές στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία έκλεισαν αρκετές εκατοντάδες φάρμες εκτροφής χοίρων και πουλερικών μετά την ανίχνευση διοξινών σε ζωοτροφές.
2010 - 2011 - Γερμανία
Πάνω από 4.700 φάρμες εκτροφής χοίρων και πουλερικών έκλεισαν προληπτικά στη Γερμανία όταν στις ζωοτροφές που χρησιμοποιούσαν ανιχνεύθηκαν διοξίνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σκάνδαλο κοστίζει στη βιομηχανία τροφίμων 60.000 ευρώ εβδομαδιαία. Οι διοξίνες προέρχονταν από βιομηχανικά έλαια που χρησιμοποιήθηκαν στις ζωοτροφές.

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Θηλιά στο λαιμό των αγροτών εισφορές ΕΛΓΑ και τέλη ΤΟΕΒ


ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ | 14.01.2011-16:02 
ImageΣτις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ και στα τέλη άρδευσης των ΤΟΕΒ, εντοπίζονται οι νέες «αιτίες πολέμου» των αγροτών με την κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 15 Ιανουαρίου. Όπως γράφει το σχετικό θέμα της εφημερίδας, τα «ραβασάκια» που φθάνουν καθημερινά στους αγρότες και μάλιστα με δικαστικούς κλητήρες, για παλιά χρέη προς τον ΕΛΓΑ και τους ΤΟΕΒ και οι παρακρατήσεις, σε πολλές περιπτώσεις, άμεσων ενισχύσεων (τσεκ) ή και επιστροφών ΦΠΑ, έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες και είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των αγροτοσυνδικαλιστών που συζητούν για νέα μπλόκα στις εθνικές οδούς μέχρι τα τέλη του μήνα.
Διαβάστε μόνο στην εφημερίδα Agrenda, για το σίριαλ που αφορά την ιδιότυπη πολιτική των εγχώριων διυλιστηρίων για τα βιοκαύσιμα και την απουσία οργανωτικών δομών και ελεγκτικών μηχανισμών για τον συγκεκριμένο κλάδο, στον οποίο «σκοντάφτει» η ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών στη χώρα μας, με την ελαιοκράμβη και τον ηλίανθο να δέχονται ήδη τα πρώτα «χτυπήματα» κάτω από τη ζώνη. Όπως αποκαλύπτει αυτό το φύλλο της εφημερίδας, ενώ οι διεθνείς τιμές των ελαιούχων σπόρων σπάνε ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις παραγωγής βιοντίζελ «καλλιεργούν» συστηματικά το έδαφος για τη δραστική μείωση των τιμών παραγωγού, εξέλιξη η οποία επαναφέρει την ανασφάλεια στο συγκεκριμένο κλάδο.
Ακόμα, ενημερωθείτε από την εφημερίδα του Σαββάτου για τα κακά μαντάτα που έρχονται για την πτηνοτροφία, με αφορμή τη συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη. Εξόφληση σε ένα μήνα από τα σούπερ μάρκετ και δάνεια από τις τράπεζες ζήτησαν οι πτηνοτρόφοι για να βγουν από το αδιέξοδο. Ο υπουργός άφησε ανοιχτό παράθυρο….
Η ώρα των Σχεδίων Βελτίωσης έφτασε. Μπορεί ακόμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μην έχει εκδώσει τους απλοποιημένους οδηγούς του, μπορεί να μην δέχεται αιτήσεις, αλλά η Agrenda θα προσπαθήσει να δώσει πρώτη έναν απλοποιημένο και σύντομο οδηγό βήμα-βήμα για να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που θέλετε να επενδύσετε στην αγροτική σας επιχείρηση. Προετοιμαστείτε γιατί οι αιτήσεις θα κατατίθενται ηλεκτρονικά από 18 Φεβρουαρίου ως και 18 Απριλίου!
Ακόμα, αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας του Σαββάτου σας ενημερώνει ότι μέχρι τις 15 Απριλίου 2011 θα έχουν τεθεί υπ’ όψιν των δικαιούχων καλλιεργητών τα πρόσθετα δικαιώματα βιομηχανικής ντομάτας, με βάση την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία έχει καθορίσει σαν περίοδο αναφοράς για τον υπολογισμό αυτών των ενισχύσεων τα έτη 2006, 2007 και 2008.
Σε ειδική παρουσίαση στην εφημερίδα του Σαββάτου, μάθετε όλα όσα θέλετε για τα θερμοκήπια. Πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα και λύση διεξόδου από την οικονομική κρίση αποτελούν τα θερμοκήπια στην Αλμερία της Ισπανίας. Στόχος τα 150.000 στρέμματα. Για να μπορέσουμε ως χώρα να βγούμε από την πολύ κακή οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε, εκτός των μέτρων που έχουν πρόσφατα θεσμοθετηθεί και αυτών που θα θεσμοθετηθούν, το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί σε επενδύσεις και στη γεωργία, αναφέρει το σχετικό άρθρο της εφημερίδας. Για μια ακόμα φορά η γεωργία θα βοηθήσει τη χώρα μας στην έξοδό της από τη βαθειά οικονομική κρίση που έχει περιέλθει. Η πρόταση που αρουσιάζει η Agrenda δίνει διέξοδο σε πολλούς παραγωγούς για αύξηση εισοδήματος, έσοδα στο δημόσιο, αύξηση της απασχόλησης κλπ.
Με καλές τιμές και κορυφαίο ποιοτικό προϊόν ξεκίνησε η νέα σεζόν για τους καλλιεργητές φράουλας. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, ο σχετικά θερμός χειμώνας, ιδιαίτερα στις νοτιότερες περιοχές της χώρας και η μεγάλη διάρκεια της ηλιοφάνειας τις περισσότερες ημέρες, οδήγησαν στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος που βάζει πλώρη φέτος με αξιώσεις τόσο για την εσωτερική όσο και τη διεθνή αγορά. Η τιμή παραγωγού αυτή την περίοδο κινείται περί τα 3 ευρώ το κιλό και θεωρείται σχετικά ικανοποιητική για τους παραγωγούς, σύμφωνα με τον Φώτη Κυριαζή, πρόεδρο της ομάδας παραγωγών από τη Μανωλάδα Ηλείας, "η Υρμίνη".
Ακόμα, διαβάστε στην Agrenda για την καλλιέργεια της μαστίχας. Περί τα 20.000 νέα μαστιχόδεντρα φυτεύουν κάθε χρόνο οι κάτοικοι της Χίου. Η σπουδαία δουλειά της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών σε Ελλάδα και εξωτερικό εξασφαλίζει το μέλλον του προϊόντος.   
Αποκλειστικά στην εφημερίδα του Σαββάτου, μάθετε πώς το κύμα ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα των εισροών, από τα γεωργικά φάρματα και τους σπόρους μέχρι τα αγροτικά μηχανήματα, ήταν το…πρωτοχρονιάτικο δώρο της κυβέρνησης προς τον αγροτικό τομέα μέσω της νέας αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Εάν σε αυτή συνυπολογιστεί και η αύξηση στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος από τη ΔΕΗ που επίσης «τρέχει» από την πρώτη μέρα του νέου έτους, γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος της γεωργικής παραγωγής αυξάνεται κατακόρυφα σε μια περίοδο «ισχνών αγελάδων» που η ρευστότητα αποτελεί είδος …προς εξαφάνιση.

Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Οι μέλισσες δεν αναγνωρίζουν το μελισσοκόμο τους...

  ......ξέρετε ότι η μέλισσα....... Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της 0.5 έως 1 gr μέλι. Δηλαδή για την παραγωγή ενός κιλού μελιού θα εργαστούνε 1000 έως 2000 μέλισσες...

Χρειάζονται περίπου 4-5 κιλά νέκταρος για να παραχθεί 1 κιλό μέλι!  Για κάθε 1γρ. νέκταρος η μέλισσα θα εργαστεί 3 μέρες!
Περίπου 8 κιλά μέλι θα καταναλώσουν οι μέλισσες για να παράξουν 1 κιλό κερί!
Η ακτίνα πτήσης για ανεύρεση τροφής φτάνει τα 3-4 χλμ. Μπορεί να φτάσει και τα 8 χλμ σε περιόδους έλλειψης!
Με την ενέργεια 28 γρ μελιού μια μέλισσα θα έκανε τον γύρο της Γης!
Η ταχύτητα πτήσης της μέλισσας είναι περίπου 30 χλμ/ώρα!
Οι ετήσιες διατροφικές ανάγκες ενός φυσιολογικού μεγέθους μελισσιού μεταφράζονται σε 22 περίπου Kg γύρης και αντίστοιχα σε 70 Kg μελιού. Για τη συλλογή αυτών των ποσοτήτων τροφής πραγματοποιούνται στη διάρκεια του έτους ένα εκατομμύριο πτήσεις γυρεοσυλλεκτριών και αντίστοιχα τέσσερα εκατομμύρια ταξίδια νεκταροσυλλεκτριών μελισσών!
Η μέλισσα σε 15 ημέρες παραγωγής κεριού χάνει το 20% των πρωτεϊνών του σώματός της!
Οι προνύμφες των βασιλισσών ταίζονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό, προϊόν αδενικής εκκρίσεως. Αντίθετα οι προνύμφες των εργατριών μελισσών ταίζονται με βασιλικό πολτό τις 3 πρώτες ημέρες και μετά με ένα μίγμα μελιού και γύρης τις επόμενες ημέρες!
Η διάρκεια ζωής της βασίλισσας κυμαίνεται μεταξύ 2 - 5 χρόνια, ενώ η διάρκεια ζωής της εργάτριας είναι 35-45 ημέρες, για τις καλοκαιρινές και ανοιξιάτικες μέλισσες, και 3-5 μήνες για τις φθινοπωρινές μέλισσες!
Η βασίλισσα έχει διπλάσιο μέγεθος από τις εργάτριες, και γεννά καθημερινά 2.500 αυγά τα οποία σαν όγκος είναι 2,5 φορές το βάρος της!
Για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα "γαμήλιο ταξίδι", πρέπει η βασίλισσα να επιστρέψει στη φωλιά με 5,5 εκατομμύρια σπερματοζωάρια στην σπερματοθήκη της, ζευγαρώνοντας με 8-10 κηφήνες! Από εκείνη τη στιγμή δεν ξαναζευγαρώνει ποτέ!
Σε περιόδους έντονης νεκταροέκκρισης οι μέλισσες ηλικίας μεγαλύτερης των 16 ημερών, προτιμούν να συμπεριφέρονται ως συλλέκτριες.

Αντίθετα, όταν η νεκταροέκκριση σταματά, τότε συνωστίζονται στην είσοδο της φωλιάς για να προστατέψουν τα αποθέματα της τροφής τους!

http://melissocosmos.blogspot.com