********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Κώστας Λαζαρίδης: «Προς την καταστροφή η αγορά κρασιού»


Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης θα έχει καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο της εγχώριας οινοποιίας, ο οποίος ήδη έχει πληγεί σηµαντικά από την κρίση
"Η" 11/2


Για καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο της εγχώριας οινοποιίας στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι προτάσεις της τρόικας για επιβολή ειδικού φόρου στο κρασί κάνει λόγο μιλώντας στην «ΗτΣ» ο κ. Κώστας Λαζαρίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εταιρείας. Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρει πως κάποια οινοποιεία αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και εκφράζει φόβους για συρρίκνωση του κλάδου και έκρηξη της ανεργίας το επόμενο διάστημα.
Κωνσταντίνος Λαζαρίδης: Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη»Συνέντευξη στο Γιώργο ΜανέτταΟ χώρος του κρασιού βρίσκεται στη «μέγγενη» της ύφεσης και την ίδια ώρα οι προοπτικές για την πορεία της κατανάλωσης παραμένουν αρνητικές...

Η κατάσταση είναι δυστυχώς πάρα πολύ δύσκολη, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις ποσότητες που καταναλώνουν και επιπλέον στρέφονται σε πολύ φθηνότερα κρασιά. Το κρασί, και ειδικά το κρασί υψηλής ποιότητας και περιορισμένης παραγωγής, και επομένως υψηλότερου κόστους έχει πληγεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Η οικονομική επιβίωση κάποιων εταιρειών έχει γίνει δύσκολη και φοβάμαι ότι θα γίνει ακόμα δυσκολότερη στο άμεσο μέλλον, με αναπόφευκτες συνέπειες τη συρρίκνωση του κλάδου και την αύξηση της ανεργίας. Ήδη, η εικόνα που θα παρουσιάσουν οι ισολογισμοί της πλειονότητας των οινοποιείων για το 2011 θα είναι άσχημη. Επιπλέον, έχουν δυσκολέψει πολύ οι συναλλαγές με το εξωτερικό καθώς οι ξένοι προμηθευτές μας, όπως για τις φιάλες, τα βαρέλια και διάφορα άλλα ζητάνε να τους προπληρώσουμε για να προχωρήσουν την παραγγελία. Ούτε τις εγγυητικές επιστολές των τραπεζών δεν δέχονται πλέον. Την ίδια ώρα, οι εισπράξεις έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολες στην Ελλάδα και οι επισφάλειες είναι τεράστιες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.

-Με ποιο σχέδιο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες συνθήκες;
Ο αποδοτικότερος τρόπος θα ήταν η μείωση των τιμών. Δυστυχώς όμως είτε με τις έμμεσες είτε με τις άμεσες επιβαρύνσεις που έχουμε υποστεί, τα κόστη παραγωγής αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα και οι δικές μας δυνατότητες επέμβασης να μειώνονται. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν την κατάσταση με ένα μείγμα δράσεων. Περιορισμό των εξόδων σε τομείς που δεν επηρεάζουν την ποιότητα, βελτιωμένη τιμολογιακή πολιτική στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, ανάπτυξη διαφορετικών προϊόντων, εντατικοποίηση της επαφής με τους πελάτες μας, τόσο τους άμεσους όσο και τους τελικούς και βέβαια με περισσότερη εξωστρέφεια μέσα από τη βελτίωση της θέσης μας στις αγορές του εξωτερικού που είμαστε ενεργοί αλλά και τη διείσδυση σε νέες. Να ξεκαθαρίσω όμως ότι δεν έχουμε προχωρήσει σε επιχειρησιακές συμβάσεις, καθώς θεωρούμε τους εργαζόμενούς μας σημαντικό κομμάτι της εταιρείας.

-Την ίδια ώρα, η ζήτηση στο εξωτερικό για ελληνικά κρασιά αυξάνεται διαρκώς. Ποια είναι η στρατηγική σας για διείσδυση στις διεθνείς αγορές και σε ποιες χώρες στρέφεται το ενδιαφέρον σας;
Η στρατηγική καθορίζεται από την ίδια την αγορά. Σε αγορές όπου είμαστε ήδη ενεργοί προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη θέση μας. Για νέες αγορές γίνεται έρευνα, επαφές με πιθανούς συνεργάτες και ταξίδια είτε για άμεσες συναντήσεις είτε για συμμετοχή σε εκθέσεις. Στο στόχαστρό μας βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή της Άπω Ανατολής, με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ινδία να ξεχωρίζουν. Ειδικά, η Κίνα και η Ιαπωνία είναι τεράστιες αγορές και έχουν σημαντικά περιθώρια. Επιπλέον, εξετάζουμε την αγορά της Ρωσίας και της Βραζιλίας, αν και παρουσιάζουν αρκετές δυσκολίες όπως το υψηλό κόστος μεταφοράς αλλά και οι υψηλοί δασμοί.

-Συνολικά, ποιο θεωρείται ως το σημαντικότερο πρόβλημα στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό; Τι είναι αυτό που λείπει για να κατακτήσουν τη θέση που πραγματικά τους αξίζει στις διεθνείς αγορές;
Το βασικότερο πρόβλημα είναι η απουσία μιας κεντρικής στρατηγικής για την προώθηση του ελληνικού κρασιού. Οι οινοποιοί από μόνοι τους δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Από τη στιγμή που έχουμε άριστα προϊόντα, κάτι αποδεδειγμένο από τις τεράστιες επιτυχίες στους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς, δεν θα έπρεπε αυτό να επικοινωνηθεί στο εξωτερικό; Ως συνήθως και σε αυτό το κομμάτι η κρατική υποστήριξη συνοψίζεται στη φράση «πολύ λίγο, πολύ αργά». Επιπλέον, δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε συλλογικά και κάθε οινοποιός προσπαθεί από μόνος τους. Εάν λειτουργήσουμε ως ομάδα τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα για όλους και σε επίπεδο προώθησης και σε επίπεδο εξοικονόμησης χρημάτων. 
Για παράδειγμα, εάν οι Έλληνες οινοποιοί είχαμε κοινό περίπτερο αυτό θα εξασφαλίζει και καλύτερη προβολή, καθώς ο ξένος επισκέπτης θα είχε μια συνολική εικόνα από τα ελληνικά κρασιά και θα εξοικονομούσαμε χρήματα. Και υπάρχουν δεκάδες εκθέσεις ανά τον κόσμο που θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό. Οι Βούλγαροι το κάνουν, γιατί να μην το κάνουμε και εμείς; Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Το ελληνικό κρασί είναι εξαιρετικής ποιότητας και μπορεί να συναγωνιστεί οποιοδήποτε ξένο κρασί είτε αυτό είναι ιταλικό είτε αργεντίνικο είτε χιλιανό είτε Αμερικάνικο είτε αυστραλέζικο. 
Επίσης και η σχέση ποιότητας και τιμής είναι πάρα πολύ καλή, ενώ «κουβαλάμε» μια ιστορία στο κρασί που άλλες χώρες δεν την έχουν και μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε. Είναι κρίμα να βλέπουμε χώρες όπως η Γερμανία με χαμηλότερης ποιότητας κρασί να μας ανταγωνίζονται. Και αυτό γιατί το προβάλλουν με τον κατάλληλο τρόπο. Και επίσης επειδή οι Γερμανοί οινοπαραγωγοί έχουν τη στήριξη της χώρας τους, καθώς και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και φθηνότερα κεφάλαια.

ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
Αύξηση του λαθρεμπορίου

-Η τρόικα έχει προτείνει την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Ποιες συνέπειες θα έχει στην περίπτωση που υλοποιηθεί ένα τέτοιο μέτρο;
Στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι παραπάνω προτάσεις, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, θα μιλάμε πλέον για διάλυση του κλάδου. Επιπλέον, εξαιτίας του ότι θα ακριβύνουν κατα πολύ τα εμφιαλωμένα κρασιά, το λαθρεμπόριο θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
-Το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές στρέφονται στα ελληνικά προϊόντα, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τους εγχώριους παραγωγούς. Πόσο σας έχει βοηθήσει;
Δεν θα έλεγα ότι έχουμε βοηθηθεί από αυτή την τάση ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο εμφανές. Ισως γιατί παράλληλα έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

___________________________________

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Φυτοφάρμακα - υλικά συσκευασίας μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα
Η κακή χρήση των φυτοφαρμάκων και η ανεξέλεγκτη διαχείριση υλικών συσκευασίας από τους αγρότες, προβάλλουν ως δύο από τις βασικές αιτίες μόλυνσης των υπογείων υδάτων στα δημοτικά διαμερίσματα Αρμενίου και Μέλισσας της Θεσσαλίας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που διενήργησε το ΙΓΜΕ.
Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή ανιχνεύτηκαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης των τοπικών κοινοτήτων εδώ και μήνες.
Σύμφωνα με την μελέτη, υποδεικνύονται λύσεις με την διάνοιξη νέων υδρευτικών γεωτρήσεων σε άλλη περιοχή, μη πεδινή, η οποία παρουσιάζει χαμηλότερες τιμές νιτρικών ιόντων, ολικού και εξασθενούς χρωμίου καθώς και αρσενικού. 
Εξάλλου, λαμβάνοντας υπόψιν, τις αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου και αρσενικού καθώς και την παρουσία ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης προϊόντων φυτοφαρμάκων, προτείνεται η υλοποίηση ολοκληρωμένης μελέτης με δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις για το σύνολο των κύριων ιόντων και πληθώρας ιχνοστοιχείων καθώς και φυτοφαρμάκων, με στόχο την αξιολόγηση και επικαιροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης της ποιότητας του νερού και ιδιαίτερα του πόσιμου νερού, σε όλη την Θεσσαλία.
____________________

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

Εισάγουμε ελαιόλαδο από τη Γερμανία

Πως γίνεται η μεγάλη κομπίνα με το ελληνικό ελαιόλαδο 
που φεύγει στο εξωτερικό και γυρίζει στην ελλάδα ως εισαγόμενο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία η Ελλάδα μέσα στο 2010 ξόδεψε 1,5 εκατ. ευρώ για να εισαγάγει γερμανικό ελαιόλαδο. Πως είναι δυνατόν να  εισάγουμε ελαιόδαδο από μια χώρα που δεν έχει ούτε ένα ελαιόδεντρο;
Αν και εξάγουμε χιλιάδες τόνου ελαιόλαδου στο εξωτερικό, είναι γεγονός ότι αδυνατούμε να καλύψουμε την εσωτερική ζήτηση στο σύνολό της, καλύπτοντας την κατανάλωση ελαιόλαδου μέσω εισαγωγών.
Οπως καταγγέλει στο Newsit o Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας, Γιώργος Γονιωτάκης "μετά τη δημοσιευση των στοιχείων από την εθνική στατιστική υπηρεσία είδαμε με μεγάλη έκπληξη ότι κάνουμε εισαγωγή ελαιολάδου από τη Γερμανία. Οπως είναι γνωστό η Γερμανία είναι μια χώρα όπου όχι μόνο δεν παράγει λάδι αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα ελαιόδεντρο. Καταλαβαίνετε πως αυτό σημαίνει πως κάτι παίζεται".ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

"Δυστυχώς οι κερδοσκόποι που λυμαίνονται το χώρο για άλλη μια φορά κατάφεραν να εμφανίσουν ότι φέρνουν λάδι από τη Γερμανία που κατά την άποψη μας δεν είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο "αποκαλύπτει ο κ. Γονιωτάκης και συνεχίζει "είναι κακής ποιότητας λάδια ή ακόμη και υποβαθμισμένα σπορέλαια τα οποία οι επιτήδειοι που τα φέραν στη χώρα μας, τα έφεραν για να τα ανακατώσουν με ελληνικό λάδι και να το ρίξουν στην ελληνική αγορά. Δυστυχώς παρά τις καταγγελίες που έχουμε κάνει τόσο στα υπουργεία όσο και στις συναρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουμε δει να ληφθεί ούτε ένα μέτρο για να προστατέψει τον έλληνα παραγωγό αλλά και τον έλληνα καταναλωτή. Και το λέμε αυτό γιατί αυτή την περίοδο ειδικά ο ελληνας παραγωγός περνάει μια μεγάλη κρίση διοτι η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου έχει κατεβει γύρω στο 1,80 ευρώ και μιλάμε για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενώ η τιμή στον καταναλωτή παραμένει στα 5,5 με 6 ευρώ το λίτρο. Δυστυχώς απουσιάζει η πολιτεία και το κράτος και δεν γίνεται ούτε ένας έλεγχος παρά τις καταγγελίες που έχουμε κάνει. Οι κομπίνες γίνονται από κάποιους εμπόρους (όχι όλους) που δρουν σαν μαφία που λυμαίνεται το χώρο του ελαιολάδου και κάνουν τις κομπίνες τους. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, θα πρέπει να καταλάβετε ότι ένα υποβαθμισμένο λάδι η αγορά το έχει γύρω στα 0,80 λεπτά το λίτρο. Καταλαβαίνετε τις διαφορές που υπάρχουν. Ως συνηθως στο ράφι δε φτάνει αυτό το λάδι γιατί ελέγχεται, το μεγάλο πάρτυ γίνεται σε χώρους μαζικής εστίασης ή σε άλλους χώρους που το προίον είναι σε μια χύμα μορφή".

Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΑΝ ΙΤΑΛΙΚΟ
Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το ελληνικό ελαιόλαδο διατίθεται χύμα σε εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες αναλαμβάνουν και την τυποποίηση του. Ο κύριος εισαγωγέας του ελληνικού ελαιόλαδου είναι η Ιταλία η οποία αναλαμβάνει τη συσκευασία και την προώθηση του στις διεθνείς αγορές ως ιταλικού προϊόντος με αποτέλεσμα να έχει τεράστια κέρδη.
Ισμήνη Λέντζου
newsit.gr