********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

Εξηγήσεις για την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Να κοινοποιηθεί στη Βουλή η έκθεση της Black Rock από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και τα κριτήρια, με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, μαζί με τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας, ζητά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας...


Με αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας ζητά επίσης να του κοινοποιηθούν οι εκθέσεις συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα επιχειρησιακά σχέδια και τα σχέδια ανακεφαλοποίησης των τραπεζών που έχουν υποβληθεί στην ΤτΕ και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «όπως επιβάλλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα».
Την ίδια ώρα, 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για «το μέγα σκάνδαλο της χαριστικής μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζας Πειραιώς», όπως αναφέρουν.
Οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση, Βαλαβάνη Νάντια, Γάκης Δημήτρης, Γελαλής Δημήτρης, Διακάκη Μαρία, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Ιγγλέζη Κατερίνα, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Σαμοΐλης Στέφανος, Τσακαλώτος Ευκλείδης και Χουσεϊν Ζεϊμπέρ, καλούν την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή ποιο είναι το τίμημα που κατέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για να αποκτήσει το «υγιές» τμήμα της ΑΤΕ και ποιο το συνολικό ποσό που θα καταβάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψει το κενό στον ισολογισμό της «καλής» ΑΤΕ.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι βουλευτές ζητούν ακόμα να ενημερωθούν ποιο θα είναι το συνολικό ποσό που θα έχει καταβάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αρχική ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, την ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος την κάλυψη του κενού στον ισολογισμό της «καλής» ΑΤΕ, αλλά και για οποιοδήποτε άλλον λόγο. Αντίστοιχα, ζητούν να μάθουν ποιο θα ήταν το ποσό που θα δαπανούσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν απλώς ανακεφαλαιοποιούσε την ΑΤΕ.
Ακόμα, με την ερώτησή τους καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ όπως έγινε με τις ιδιωτικές τράπεζες, ποιες ήταν οι δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα σχετικά με την ΑΤΕ κι αν έχει λάβει υπόψη της τις καταγγελίες στο Reuters, σχετικά με παράνομες πράξεις κορυφαίου διοικητικού στελέχους της Τράπεζας Πειραιώς. Επίσης πώς θα προστατευθεί η αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και πώς θα προστατευθούν τα συμφέροντα των μικρομετόχων.

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

Η ποιότητα των εξαγόμενων και διακινούμενων στην Ε.Ε. ελληνικών σταφυλιών


 (16/7/2012 13:53)

Ενόψει της έναρξης της εμπορικής περιόδου για τα επιτραπέζια σταφύλια και προκειμένου να διασφαλισθεί η άριστη ποιότητα των ελληνικών σταφυλιών με σκοπό την καλύτερη αποδοχή τους στις αγορές του εξωτερικού, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:Σύμφωνα με όσα αναφέρει απόφαση του ΥπΑΑΤ η οποία δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια: οι ποιοτικές προδιαγραφές εμπορίας που ισχύουν για τα επιτραπέζια σταφύλια περιγράφονται στο μέρος Β του παραρτήματος I του Καν. (ΕΕ) 543/2011. Τα προϊόντα θα πρέπει να τηρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προδιαγραφών ποιότητας και η ανάπτυξη και κατάστασή τους να είναι τέτοια, ώστε να τους επιτρέπει να αντέχουν στη μεταφορά και τη μεταχείριση και να φθάνουν στον τόπο προορισμού τους σε ικανοποιητική κατάσταση. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο βαθμό ωριμότητας ο οποίος σύμφωνα με το εμπορικό πρότυπο αντιστοιχεί σε:
  • 120 Brix για τις ποικιλίες Alphonse Lavallée, Cardinal και Victoria,\
  • 130 Brix για όλες τις άλλες ποικιλίες με γίγαρτα,
  • 140 Brix για όλες τις αγίγαρτες ποικιλίες
Επιπλέον όλες οι ποικιλίες πρέπει να έχουν ικανοποιητική αναλογία σακχάρων προς οξέα. Τα μέσα συσκευασίας πρέπει να εξασφαλίζουν την προστασία των προϊόντων και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό τους να είναι καινούρια και καθαρά. Επίσης θα πρέπει να φέρουν πλήρη και ορθή σήμανση η οποία συνίσταται στην υποχρεωτική αναγραφή του κωδικού του συσκευαστή ή/και αποστολέα, της καταγωγής του προϊόντος, της ονομασίας της ποικιλίας και της εμπορικής κατηγορίας. Υπενθυμίζουμε ότι οι αναγγελίες είναι υποχρεωτικές για όλα τα φορτία που εισάγονται, εξάγονται και διακινούνται προς και από χώρες της Ε.Ε. και πρέπει να καταχωρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στη Βάση Δεδομένων των συναλλασσομένων στα νωπά οπωροκηπευτικά (ΜΕΝΟ).
«Καλούνται οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής να διασφαλίσουν την ορθή εφαρμογή του προγράμματος της Βάσης Δεδομένων του «Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών», προκειμένου ο έλεγχος να είναι ομοιόμορφος σε όλη τη χώρα και να οργανωθούν τυχαίοι και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σημεία εξόδου της χώρας.

Επίσης καλούνται οι Επόπτες ποιοτικού ελέγχου να οργανώσουν και να εποπτεύσουν στην περιοχή ευθύνης τους, τους προβλεπόμενους από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία ελέγχους, προβαίνοντας όταν και όπου κρίνεται αναγκαίο σε έκτακτους, τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Σε περίπτωση καταστρατήγησης των ανωτέρω, οι υπεύθυνοι θα παραπέμπονται στις αρμόδιες επιτροπές επιβολής κυρώσεων», αναφέρει η απόφαση του ΥΠΑΑΤ.


από το: 

Διαβάστε ακόμα

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

http://politestouvirona.blogspot.gr/2012/07/blog-post_13.html

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 
ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ


Η πρωτοβουλία ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, μετά την 3η κατά σειρά  επιτυχημένη συνάντηση που οργανώσαμε  για την αγορά αγροτικών, ποιοτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, ετοιμαζόμαστε  για την τέταρτη συνάντηση το φθινόπωρο.
Η πρωτοβουλία μας αυτή στηρίζεται στην λογική της συνεργατικής, αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας, στο αμοιβαίο όφελος των παραγωγών και των πολιτών ( καταναλωτών).  Επιδιώκει να συμβάλει στην εποχή της οικονομικής κρίσης που χιλιάδες συνάνθρωποι μας είναι θύματα της βάρβαρης πολιτικής που ασκείται από τις δυνάμεις της εξουσίας να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή και διαβίωση.  
Στα πλαίσια αυτά απευθυνόμαστε σε παραγωγούς που θα ήθελαν να πάρουν μέρος στις συναντήσεις αυτές και να διαθέσουν τα προϊόντα τους ανιχνεύοντας νέες σχέσεις αμοιβαίου όφελος μεταξύ παραγωγών και πολιτών, μακριά από μεσάζοντες και φαινόμενα  αισχροκέρδειας .  
Στην νέα συνάντηση θέλουμε να έχουμε αγροτικά προϊόντα νέας σοδειάς όπως  Όσπρια( φασόλια, γίγαντες, φακές, φασόλια, ρεβίθια, φάβα), Μέλι ( έλατο, πεύκο, ρείκι, ανθέων) Τυροκομικά ( φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι), ΑλεύριΖυμαρικά( λαζάνια, χυλοπίτες, τραχανά, κριθαράκι).     Όσοι παραγωγοί και όχι μεσάζοντες ενδιαφέρονται να μας στείλουν προσφορά για τα προϊόντα που διαθέτουν με τις αντίστοιχες τιμές και στην συνέχεια μετά από επικοινωνία μαζί μας θα μας στείλουν δείγματα των προϊόντων τους,  τα οποία και θα ελεγχθούν.
Τα προϊόντα που θα πωληθούν θα συνοδεύονται με τις νόμιμες αποδείξεις.

Για επικοινωνία :
Ηλεκτρονική Διεύθυνση : politestouvirona@gmail.com
Τηλ:  6985030515
Βύρωνας  13 Ιουλίου 2012

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

ΕΦΕΤ: Ανάκληση αλεύρου


Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημερώθηκε για την διακίνηση αλεύρου, ελληνικής προέλευσης, στο οποίο ανιχνεύτηκε σόγια, αλλεργιογόνο συστατικό, το οποίο δεν αναγραφόταν στην επισήμανση του προϊόντος, ως όφειλε.
Πρόκειται για μαλακό αλεύρι, με την εμπορική επωνυμία «μαλακό αλεύρι για πολλές χρήσεις», σε συσκευασία του 1 kg, με αριθμό παρτίδας Lot 1.068.12, ημερομηνία λήξης 08.11.2012 και γραμμοκώδικα (barcode) 5205943000048. Το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται και διακινείται από την ελληνική επιχείρηση «ΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε.», Καλαμάκι Κορινθίας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές με αλλεργία στη σόγια οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.
___________________