********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε μακροζωία;;;Οι ηλικιωμένοι που πίνουν καφέ –με καφεΐνη ή χωρίς- προστατεύουν την υγεία τους και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου, υποδεικνύει νέα μελέτη του National Cancer Institute.
Τα ευρήματα της μεγαλύτερης μελέτης που έχει διεξαχθεί για το θέμα, υποδεικνύουν ότι όσοι καταναλώνουν καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια αναπνευστικές νόσους, εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμό, διαβήτη και λοιμώξεις. Δεν αποδείχθηκε το ίδιο όμως και για τους θανάτους από ...καρκίνο.
Στη μελέτη συμμετείχαν 400.000 άνθρωποι ηλικίας 50-71 ετών, οι οποίοι στην έναρξη της μελέτης, το 1995-96, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση καφέ. Παρακολουθήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2008, ή την ημέρα θανάτου τους.

Οι ερευνητές, αφού έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της μείωσης του κινδύνου θανάτου ήταν ανάλογη της ποσότητας του καφέ που καταναλωνόταν. Όσοι κατανάλωναν 3 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν περίπου 10% λιγότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καφέ.
Η κατανάλωση καφέ δεν σχετίστηκε με θνησιμότητα από καρκίνο στις γυναίκες, αλλά παρατηρήθηκε ελαφρά και οριακά σημαντική σχέση της μεγαλύτερης κατανάλωσης καφέ με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στους άντρες.
Ο Neal Freedman, του NCI, δήλωσε ότι η σχέση της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θνησιμότητας είναι ασαφής. Οι ερευνητές μπορεί να διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου γενικά και θανάτου από διάφορα αίτια, αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την αιτιατή σχέση. Προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι αν πράγματι η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε μακροζωία.
Όμως πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα μπορούν να καθησυχάσουν ως ένα βαθμό τους λάτρεις του καφέ ότι η κατανάλωσή του δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις 17 Μαΐου 2012, στο περιοδικό New England Journal of Medicine.


Βιβλιογραφία:
Freedman ND, et. al. The Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality, NEJM, May 17, 2012.

Πηγή: http://www.foodbites.eu

http://alttherapy.blogspot.com/2013/01/blog-post_2461.html#ixzz2HEkaZoNd

Η ιστορία του καφέ...


Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την ανακάλυψη του καφέ. 

Ο πιο γνωστός είναι σχετικά με ένα βοσκό με το όνομα Κάλντι, ο οποίος καθώς φυλάγε το κοπάδι του που έβοσκε σε μια πεδιάδα της Αιθιοπίας, παρατήρησε πως τα ζώα του έγινα πιο ζωηρά όταν εφάγαν από τους καρπούς ενός συγκεκριμένου θάμνου. 
Αφού δοκίμασε και ο ίδιος από αυτούς τους καρπούς και επιβεβαίωσε τις δυναμωτικές ιδιότητες του, αποφάσισε να πάρει τους καρπούς και να τους πάει σε ένα ......μοναστήρι που βρισκόταν εκεί κοντά. 
Ο Ηγούμενος του μοναστηριού πίστεψε πως οι καρποί ήταν έργο του διαβόλου και τους πέταξε στη φωτιά. Όταν όμως οι καρποί άρχισαν να καίγονται αναβλήθηκε μια ξεχωριστή μυρωδιά. 
Έτσι πήραν τους καρπούς από τη φωτιά και οι μοναχοί μετά από διάφορες επεξεργασίες έμαθαν να φτιάχνουν αυτό το βαθύ σκούρο ποτό που απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα. 
Σύμφωνα με πηγές η ονομασία "καφές" δεν προέρχεται, όπως πολλοί πιστεύουν από την Κάφφα της Αιθιοπίας, αλλά από την Αραβική λέξη ...
"gahwa" που σημαίνει κρασί ή οποιοδήποτε ποτό φτιάχνεται από τα φυτά. Έτσι εξηγείται το ότι, όταν ο καφές ήρθε στην Ευρώπη, στις αρχές του 17ου αιώνα, ήταν γνωστός ως "Αραβικό κρασί". Λέγεται πως η πρώτη αξιόλογη ποσότητα καφέ έφτασε στο Δυτικό κόσμο μέσω των Τούρκων, οι οποίοι μετά την ήττα τους στις πύλες της Βιέννης το 1683, άφησαν πίσω σάκους γεμάτους με κόκκους καφέ.Οι Αυστριακοί έμαθαν αμέσως να καβουρδίζουν τους κόκκους του καφέ και να φτιάχνουν ένα πολύ αρωματικό ποτό το οποίο το σέρβιραν μαζί με κέϊκ που είχε σχήμα μισοφέγγαρου, για να γιορτάζουν τον θρίαμβό τους κατά των Τούρκων. Λέγεται επίσης πως ο καφές ήρθε πρώτα στην Ευρώπη από τους έμπορους της Βενετίας από το 1615 και μετά. Προς το τέλος του 17ου αιώνα άνοιξε το πρώτο καφεπωλείο, το οποίο γρήγορα έγινε πολύ γνωστό στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ενώ πιστεύεται πως ο καφές ως φυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους αγρούς της Αιθιοπίας, το πρώτο φλιτζάνι καφέ επινοήθηκε από τους Άραβες. 
Ενώ οι κάτοικοι των περιοχών όπου το φυτό του καφέ αναπτύσσονταν  έτρωγαν τους πράσινους καρπούς, άφου ίσως τους καβούρδιζαν  οι Άραβες ήταν αυτοί οι οποίοι άρχισαν να μετατρέπουν τους κόκκους του καφέ σε ποτό. Γύρω στον 14ο αιώνα άρχισαν να καλλιεργούν φυτά, τα οποία τα είχαν πάρει κατά τις εισβολές στην Υεμένη. Πολλοί υποθέτουν ότι τα φυτά αυτά να βρέθηκαν στην Υεμένη τον 13ο αιώνα, κατά τις επιδρομές των Αβυσσινίων. 
Το πιθανότερο πάντως είναι πως οι Άραβες ήδη γνώριζαν τον καφέ πριν τον 10ο αιώνα.
Αρχικά ο καφές φτιαχνόταν με το μούλιασμα των κόκκων σε κρύο νερό, αργότερα τα μουλιάζαν σε βραστό νερό και μόλις στο τέλος του 14ου αιώνα οι Άραβες ανακάλυψαν την διαδικασία του καβουρντίσματος  Τότε άρχισαν να αλέθουν τους κόκκους του καφέ και τους βράζουν σε νερό. Με αυτό τον τρόπο κατέληξαν στην εφεύρεση του καφέ που έμελλε να κατακτήσει και τον υπόλοιπο κόσμο στην πορεία των επόμενων αιώνων. 
Μόλις μετά την ανακάλυψη του καβουρντίσματος, ο καφές εξελίχθηκε σε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ποτό σε ολόκληρο τον Ισλαμικό κόσμο καθώς και στις περιοχές που βρίσκονταν υπό Αραβικό καθεστώς. Η δημοτικότητα του καφέ στις περιοχές αυτές εξηγείται από το γεγονός, οτί το αλκοόλ απαγορευόταν από το Κοράνι. Έτσι ο καφές ήταν ένα επιτρεπτό ποτό στα σπίτια αλλά και στα καφενεία εκείνης της εποχής, τα οποία γίνονταν όλο και περισσότερα, ως αποτέλεσμα της μεγάλης δημοτικότητας του καφέ.Σε αυτά τα καφενεία οι κάτοικοι έπιναν καφέ, ενώ άκουγαν μουσική, έπαιζαν τυχερά παιχνίδια ή συζητούσαν τα προβλήματα τους.
Η κατανάλωση του καφέ απλώθηκε σε όλο τον Αραβικό κόσμο αλλά και στις χώρες που είχε κατακτήσει το Αραβικό κράτος, όπως είναι η Τουρκία, η Ισπανία, τα Βαλκάνια και η Νότιος Αφρική.
Ο καφές ήταν γνωστός μόνο ως φήμη στις Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι τον 16ο αιώνα. Πολλοί ταξιδιώτες συζητούσαν όταν επέστρεφαν από την Ανατολή για το καινούργιο αυτό ποτό που είχαν δοκιμάσει.
Η άποψη που θέλει τους Βένετους ως τους πρώτους που έφεραν τον καφέ στην Ευρώπη, βρίσκει σύμφωνους πολλούς ιστορικούς. Όταν οι κόκκοι καφέ έφτασαν στην Βενετία χρησιμοποιήθηκαν για θεραπευτικούς σκοπούς, καθότι ήταν γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες του καφέ. Πολύ σύντομα όμως οι Βενετσιάνοι έμαθαν να καβουρδίζουν τους κόκκους και να φτιάχνουν ένα αρωματικό ρόφημα. Έτσι ο καφές άρχισε να γίνεται δημοφιλής και στην Βενετία, στα μαγαζιά και στα σπίτια, και σιγά-σιγά να εξαπλώνεται σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.
Οι Βενετσιάνοι κατείχαν το κύρος του ότι ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν τον καφέ από την Αραβία στην Ευρώπη. Για έναν περίπου αιώνα, προσπαθούσαν να κρατήσουν αυτό το μονοπώλειο που είχαν στο εμπόριο του καφέ. Οι Ολλανδοί από την άλλη πλευρά ήταν οι πρώτοι που άρχισαν την παραγωγή καφέ έξω από την περιοχή της Αραβίας. Για να εξασφαλίσουν το μονοπώλιο τους, καβούρδιζαν και άλεθαν τους κόκκους του καφέ πριν τον πουλήσουν στους ξένους, έτσι ώστε να μην διαθέτουν οι άλλες χώρες ακατέργαστο καφέ. 
Η παραγωγή καφέ άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλες χώρες γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα. Συγκεκριμένα το 1730 μικρά φυτά καφέ μεταφέρθηκαν και φυτεύτηκαν στην Τζαμάϊκα, το ίδιο συνέβη το 1740 στην Ινδία και το Μεξικό, το 1784 στη Βενεζουέλα και στα τέλη του αιώνα στη Κολομβία. Το ιδανικότερο όμως χώμα και κλίμα για την καλλιέργεια του καφέ, βρέθηκε στη Βραζιλία. Από τότε η Βραζιλία, μετατράπηκε στην πρώτη σε παραγωγή καφέ χώρα και η παραγωγή αυτή αποτελεί την βασικότερη πηγή πλούτου της.

_____________________

Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Πολύτιμος «σύμμαχος» υγείας το ελαιόλαδοΤο ελαιόδεντρο, σύμβολο σοφίας και ειρήνης ανέκαθεν για τους Έλληνες, αποτελεί προϊόν της κρητικής γης τουλάχιστον από το 3000 π.Χ., αφού το ξηρό και υποτροπικό κλίμα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου προσφέρει ιδανικές συνθήκες ζωής για το αειθαλές δέντρο Olea europaea από το οποίο προέρχεται το ελαιόλαδο.
Το επιστημονικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο αναζωπυρώθηκε όταν η «Μελέτη των Εφτά Χωρών» (δεκαετία 1960) ανέδειξε τη μεσογειακή διατροφή, και κατ’ επέκταση το ελαιόλαδο ως βασικό συστατικό αυτής, ως παράγοντα μείωσης της θνητότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και της επίπτωσης του καρκίνου.
Τι είναι αυτό που κάνει το ελαιόλαδο τόσο ξεχωριστό;
Το ελαιόλαδο αποτελείται κατά 80% από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ένα είδος λιπαρών οξέων των οποίων η κατανάλωση έχει επανειλημμένα συσχετισθεί με επιθυμητές αλλαγές στο λιπιδαιμικό προφίλ. Ένα ακόμη στοιχείο που αναδεικνύει την θρεπτική αξία του ελαιολάδου είναι οι φαινόλες, οι οποίες εμφανίζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ενδιαφέρον έχει ότι το extra παρθένο ελαιόλαδο είναι πολλαπλά πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από το απλό ελαιόλαδο, πράγμα που τονίζει τη σημασία της παραγωγικής διαδικασίας. Πολλές έρευνες ακόμη και σήμερα, δεν είναι σε θέση να διακρίνουν αν είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά ή οι φαινολικές ενώσεις που συνδέουν το ελαιόλαδο με καταστάσεις υγείας.
Ποιες οι ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία;
Χάρη στα παραπάνω συστατικά, το ελαιόλαδο φαίνεται να επιδρά θετικά σε δείκτες καρδιαγγειακής λειτουργίας κυρίως.
Πιο συγκεκριμένα, αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής μας με μονοακόρεστα λιπαρά βελτιώνει τα λιπίδια του αίματος επιφέροντας μείωση στην ολική και LDL χοληστερόλη, ενώ έχει επίσης φανεί ότι μια τέτοια διατροφή υψηλή σε μονοακόρεστα είναι ίσως προτιμότερη από μια συνολικά χαμηλού λίπους διατροφή όσον αφορά στη λειτουργία των αρτηριών.
Επιπλέον, οι φαινόλες του ελαιολάδου αποτελούν μια καλή διατροφική πηγή αντιοξειδωτικών τα οποία και προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή του ελαίου στις αλλοιώσεις της θερμικής επεξεργασίας κατά το μαγείρεμα, όπως το τηγάνισμα, πράγμα που το καθιστά ίσως την πλέον υγιεινή επιλογή γι’ αυτό.
Παράλληλα, σε συνδυασμό με τους ενδογενείς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού, προστατεύουν τα λιπίδια του αίματος, και δει την LDL χοληστερόλη, από τη βλαβερή οξείδωσή τους στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.
Μάλιστα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων έχει αναγνωρίσει την υδροξυ-τυροσόλη (επικρατούσα φαινολική ένωση του ελαιολάδου) για την προστατευτική της δράση στην οξείδωση της LDL. Έχει φανεί επιπλέον ότι δίαιτες όπου άνω του 12% της συνολικής ενέργειας παρέχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον λιπώδη ιστό και την αρτηριακή πίεση, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του Μεταβολικού Συνδρόμου.
Παρόμοιες επιδράσεις έχουν παρατηρηθεί στο διαβήτη αλλά και τον καρκίνο όπου μια πρόσφατη μετανάλυση έδειξε ότι άτομα που είχαν την μεγαλύτερη παρατηρούμενη κατανάλωση ελαιολάδου, είχαν και τη μικρότερη πιθανότητα να πάσχουν από οποιασδήποτε μορφής καρκίνου.
Επιστροφή στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά αλλά και στην διατροφή των Ελλήνων. Η αξία του, που χαρακτηρίζεται από το μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών στοιχείων που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση της ποιότητάς του η οποία και είναι απαραίτητο να τηρείται αυστηρά.
Αυτό όμως δεν διασφαλίζεται μόνο από το έδαφος και τις συνθήκες που καλλιεργείται η ελιά, αλλά και από το μεράκι στη διαλογή του καρπού και τον σεβασμό στην επεξεργασία του.
Αυτές λοιπόν τις αρχές, γνωρίζουν πολύ καλά οι Κρητικοί ήδη από την περίοδο της «Μελέτης των Εφτά Χωρών» και συνεχίζουν και σήμερα να μας δίνουν το πολύτιμο ελαιόλαδο με τα πλουσιοπάροχα οφέλη του.

Πηγή: mednutrition.gr

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Συνέδριο “ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, Προοπτικές & δυνατότητες” 1-3 Μαρτίου, Αίθουσα Ξιφασκίας (Πρώην Δυτικό αεροδρόμιο) Ελληνικό


Συνέδριο “ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, Προοπτικές & δυνατότητες”
1-3 Μαρτίου, Αίθουσα Ξιφασκίας 
(Πρώην Δυτικό αεροδρόμιο) Ελληνικό-Αθήνα


Στις δύσκολες μέρες που ζούμε από οικονομικής πλευράς, δημιουργούμε μια εκδήλωση με “τάση φυγής προς τα μπρος”, μια εκδήλωση με πολλές προτάσεις για νέες καλλιέργειες, για νέες δουλειές. Το συνέδριο-έκθεση “ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, Προοπτικές & δυνατότητες” ήρθε να καλύψει το κενό της ενημέρωσης για αυτόν τον κλάδο. Για τέσσερες ημέρες θα παρουσιαστούν προτάσεις καλλιέργειες όπως στέβια, ιπποφαές, κρανιές, blueberry, goji berry, aloe vera, ροδιές, τρούφα, μανιτάρια, αρωματικά φυτά, βιοκαύσιμα, πέλετς (pellets), αγριαγκινάρα, σαλιγκαροτροφία, αρόνια, θερμοκήπια και σπόρους, λουλούδια, κ.ά.

Κατά τις μέρες λειτουργίας του συνεδρίου-έκθεσης “ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, Προοπτικές & δυνατότητες”, έμπειροι επιχειρηματίες από τους παραπάνω κλάδους, έμπειροι καλλιεργητές, καθηγητές γεωπονικού πανεπιστημίου, θα μεταδώσουν τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους σε όλους τους συνέδρους.

Νέοι αλλά και υπάρχοντες αγρότες που αναζητούν δυναμικές αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, υποψήφιοι επιχειρηματίες, άνεργοι που αναζητούν λύσεις για αυτοαπασχόληση θα είναι οι σύνεδροι που θα σπεύσουν για την ενημέρωση τους και τελικά την επένδυσή τους σε κάποιο από τους κλάδους καλλιέργειας.

Διπλό το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης αφού συνδιοργανώνονται εργαστήρια (workshops) για επιτόπια πρακτική επίδειξη.

Γι’ αυτό θεωρούμε επιβεβλημένη την παρουσία της εταιρείας σας. Μέσα από αυτήν την εκδήλωση θα αντλήσετε νέους υποψήφιους πελάτες-επενδυτές για τα προϊόντα σας.