********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Η μεγάλη κλοπή της γης


ΟΤΑΝ ΤΟ 3% ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 50%

Η γεωργία δεν δίνει απλώς πλούτο σε ένα έθνος, δίνει το μόνο πλούτο που είναι δικός του.
 ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΤΖΟΝΣΟΝ Αγγλος ποιητής και συγγραφέας (1709-1784)
Η Ευρώπη χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Συγκεκριμένα, της την κλέβουν. Με αδιαφανείς μεθοδεύσεις και πλήρη συσκότιση των κινήσεών τους, εξω-ευρωπαϊκές επενδυτικές εταιρείες επιδίδονται σε υπερσυγκέντρωση και υφαρπαγή γης, την οποία εγγράφουν στα περιουσιακά τους στοιχεία.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. ευνοεί σκανδαλωδώς τις μεγάλες επενδυτικές επιχειρήσεις, συρρικνώνει τις μικρές αγροκαλλιέργειες, εμποδίζει την είσοδο νέων αγροτών στο γεωργικό τομέα και πλήττει τη διατροφική ανεξαρτησία της Ευρώπης (φωτ. Reuters)Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. ευνοεί σκανδαλωδώς τις μεγάλες επενδυτικές επιχειρήσεις, συρρικνώνει τις μικρές αγροκαλλιέργειες, εμποδίζει την είσοδο νέων αγροτών στο γεωργικό τομέα και πλήττει τη διατροφική ανεξαρτησία της Ευρώπης (φωτ. Reuters)
Ετσι, το 3% του συνόλου των ιδιοκτητών γης στην Ευρώπη κατέχει ήδη πάνω από τη μισή καλλιεργήσιμη γη της Γηραιάς Ηπείρου. Και οι περισσότεροι αυτού του 3% είναι κινεζικές επενδύσεις ή μεσανατολικά αντισταθμιστικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου (τα γνωστά μας hedge funds). Πρόκειται για μια «τριτοκοσμικοποίηση» της Ευρώπης, με μεθόδους αντίστοιχες με εκείνες που εφαρμόζονται στη Βραζιλία, την Κολομβία ή τις Φιλιππίνες. Και κανείς δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι αν δεν υπήρχε ο διαρκώς εντεινόμενος αγροτοκοινωνικός ακτιβισμός.
Αγροτικός ακτιβισμός
Την περασμένη εβδομάδα αυτός ο ακτιβισμός τίμησε τους αγώνες του σε όλο τον κόσμο γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικών Αγώνων και δημοσιοποιώντας μια συγκλονιστική έκθεση που συνέταξαν 25 εμπειρογνώμονες από 11 χώρες για την υπερσυγκέντρωση και την υφαρπαγή γης, που αναφέρεται παραπάνω. Μια υπόθεση που, με τη στήριξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε., ευνοεί σκανδαλωδώς τις μεγάλες επενδυτικές επιχειρήσεις, συρρικνώνει τις μικρές αγροκαλλιέργειες, εμποδίζει την είσοδο νέων αγροτών στο γεωργικό τομέα και πλήττει τη διατροφική ανεξαρτησία της Ευρώπης.
Η χαμένη γη παραδίδεται στα χέρια της αδηφάγου εξορυκτικής βιομηχανίας, της αστικής επέκτασης, των κτηματομεσιτικών συμφερόντων και της τουριστικής αξιοποίησης. Η επέλαση αυτή εκδηλώνεται με ιδιαίτερη ένταση στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αυστρία ως επενδυτική δραστηριότητα με αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ουκρανία εκδηλώνεται ως προκλητική υφαρπαγή γης. Χώρες όπως η Ελλάδα δεν απουσιάζουν από τη λίστα της «τριτοκοσμικοποίησης» της γης της, με δραστηριότητες εξορυκτικές ή τουριστικής εκμετάλλευσης.
Ενθαρρυντικό -αλλά όχι αρκετό για να ανακόψει αυτή την τραγική εξέλιξη- είναι το γεγονός ότι υπάρχει αντίσταση από μέρους των αγροτοκοινωνικών ακτιβιστών. Που, αντιγράφοντας τις δοκιμασμένες μεθόδους των αντίστοιχων λατινοαμερικανικών αγροτικών κινημάτων, προχωρούν σε καταλήψεις αγροτικών περιοχών (όπως στην Ανδαλουσία, στη Βιέννη, στη νότια Γαλλία και στη Σαρδηνία) ή σε πρακτικές αυτοδιαχειριζόμενων αγροτικών κοινοτήτων.
Ο «Δρόμος των Αγροτών»
Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει το διεθνές αγροτικό κίνημα της Via Campesina (Δρόμος των Αγροτών), που μάχεται «για να ξαναγίνει η γη δημόσιο αγαθό και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε κείνους που τη δουλεύουν».
Οι ακτιβιστές του Via Campesina είναι αισιόδοξοι καταμετρώντας τις εκατοντάδες πρωτοβουλίες αγροτοοικολογικής καλλιέργειας γης τόσο σε αστικές όσο και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και τις δράσεις «χιλιάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονται έμπρακτα κατά συγκεκριμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως είναι η δημιουργία καταστροφικών εξορυκτικών επιχειρήσεων, αεροδρομίων, μεγάλων εμπορικών κέντρων ή ρυπογόνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων». Με τον ευγενή στόχο να επιστρέψει η γη στα εργατικά χέρια και τον έλεγχο της κοινωνίας, ο αγροτοκοινωνικός ακτιβισμός ανθοφορεί στις ταραγμένες μέρες μας, κόντρα στα ψυχρά μέτωπα των διεθνών διαπλεκόμενων επενδυτών._____________________________
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 28 Απρ. 2013
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=360587

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επιβάλει στους αγρότες και τους κηπουρούς στο μέλλον η χρήση των σπόρων μονάδας


Η ΕΕ επιθυμεί να ρυθμίσει την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών στους κήπους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επιβάλει στους αγρότες και τους κηπουρούς στο μέλλον η χρήση των σπόρων μονάδας. Παλαιά και σπάνια είδη έχουν ελάχιστες πιθανότητες έγκρισης, η καλλιέργεια της τιμωρείται από το νόμο - ακόμη και αν λαμβάνει χώρα στον ιδιωτικό κήπο.

Ποικιλομορφία των τροφίμων και η γεωργία μικρής κλίμακας πρέπει να περιοριστεί περαιτέρω από ένα προτεινόμενο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  (Φωτογραφία: Flickr / βολβό του ματιού)
Ποικιλομορφία των τροφίμων και η γεωργία μικρής κλίμακας πρέπει να περιοριστεί περαιτέρω από ένα προτεινόμενο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Φωτογραφία: Flickr / βολβό του ματιού)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής αγοράς σπόρων, με τη μορφή του κανονισμού (Προπαρασκευαστικές χαρτί της ΕΕ στο πρωτότυπο , αγγλικό). Έτσι, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι νόμιμη, τον Ιούλιο του 2012: Οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να πωλούν μόνο επίσημα εξουσιοδοτημένο σπόρων. Μέχρι στιγμής, παλαιές και σπάνιες ποικιλίες σπόρων είχαν αποκλειστεί ότι είχαν αναπτυχθεί σε μεγάλη οικονομική κατάσταση και την ανταλλαγή εμπορικών συναλλαγών, συνήθως σε μικρές ποσότητες. Αν πάει με τα σχέδια της Επιτροπής, τους μικρούς αγρότες ή οι ιδιώτες δεν μπορούν ακόμη και να δώσει μακριά τους σπόρους homegrown τους στο μέλλον.

Πολλά τα συμβατικά λαχανικά και δημητριακά έτσι εξαφανίζονται από την καλλιέργεια, επικρίνουν αυστριακή περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η υποχρεωτική εγγραφή όλων των ποικιλιών θα οδηγούσε σε πλήρη ενοποίηση. Η μικρής κλίμακας γεωργία είναι επομένως εξαιρούνται πλήρως από το σπόρο-αποκάλυψη, λέει στο κείμενο που συνοδεύει μια κοινή αναφορά της Κιβωτού του Νώε και παγκόσμια το 2000. Γι 'αυτούς, η διαδικασία για τα είδη σπόρων προς σπορά με ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά και οικονομικά εμπόδια που θα πρέπει να συνδεθεί. Επιπλέον, οι οικολόγοι φοβούνται ότι ένα αυστηρό επίσημο έλεγχο. Κατά την αντικατάσταση των μη εγκεκριμένες ποικιλίες σπόρων προς σπορά αυστηρές ποινές.

Δικαιούχοι της εξομάλυνσης είναι οι μόνες ομάδες τροφίμων που χωρίζονται ήδη το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς σπόρων μεταξύ τους ( εδώ ). Για χρόνια, κάνει το λόμπι της γεωργικής βιομηχανίας στη διάθεση των Βρυξελλών για ένα περαιτέρω βήμα προς την κατεύθυνση της σύμπραξης σπόρων. Στόχος είναι να ελέγχει το σύνολο της παραγωγής τροφίμων από λίγες μεγάλες εταιρείες. Ήδη, οι μικρότεροι ανταγωνιστές αναγκάζονται από την εμφάνιση Monsanto Co και να αγοράζει αποκλειστικά τους σπόρους τους. Στο μέλλον, τώρα αντιμετωπίζουν επίσης διοικητικές κυρώσεις.

Οι καταναλωτές έχουν λίγο μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής, το οποίο προσγειώνεται στο πιάτο του, είναι σε μια ανοικτή επιστολή από περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις προς την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λιγότερο ποικιλομορφία και λιγότερο ζεστό χρώματα και γεύσεις, και, τελικά, λιγότερο την ποιότητα των τροφίμων. Είναι τώρα έκκληση για την πλήρη αναδιάρθρωση της εν εξελίξει μεταρρυθμιστικής διαδικασίας. Οι χρήστες είχαν μεγαλύτερη ποικιλίες σπόρων που διατίθενται για την ποικιλομορφία, ιδίως τα είδη που είναι προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και νερού και να μειωθεί η ρύπανση του εδάφους και των υδάτων.
Πρωτοβουλίες, όπως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ή αίτημα των Πρασίνων στο Αυστριακό Κοινοβούλιο, αλλά πιθανότατα θα είναι αναποτελεσματική εάν ορισμένα κράτη μέλη έναντι του προτεινόμενου κανονισμού συμβεί. Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί. Η Επιτροπή της ΕΕ είναι 6 Μπορούν να υποβάλουν το σχέδιο τους, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα.
Αν το Κοινοβούλιο ήταν στο κύμα μέσω της ρύθμισης και των ιδιωτικών άνθρωποι δεν μπορούν πλέον εξαπλωθεί στα φρούτα και τα φυτικά προϊόντα, αν όχι το Ευχές της Monsanto Κοινοτικά πρότυπα.
Είναι ενδεικτικό της έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης της ΕΕ, ότι αυτές οι θεμελιώδεις αποφάσεις που λαμβάνουν, χωρίς τους πολίτες παρατηρήσει τίποτα γι 'αυτό. Είναι ο κανονισμός μετά την έγκρισή τους, είναι οι ομάδες τροφίμων στο σωστό δρόμο και οι πολίτες σχετικά με την αμυντική και θα έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στη λήψη των νομικών κανονισμών αναίρεση.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα έπρεπε να διαβάσει ακόμη και το αίτημα για τη ρύθμιση.
Θα αγοράσουν την τροφή τους στο σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε:

Πώς λειτουργεί η ΕΕ απάντησε στην επίθεση διαμαρτυρίας

_______________
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/04/23/eu-will-anbau-von-obst-und-gemuese-in-gaerten-verbieten/

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

«Η συστηματική αρνητική δημοσιότητα της περιοχής της Μανωλάδας καταστροφική για την παραγωγή φράουλας της Δυτικής Ελλάδας»

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013   ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ

Σας διαβιβάζουμε το υπ’ αριθμ. 341/23-4-2013 Δελτίο Τύπου του Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με θέμα «Η συστηματική αρνητική δημοσιότητα της περιοχής της Μανωλάδας καταστροφική για την παραγωγή φράουλας της Δυτικής Ελλάδας», του οποίου είστε αποδέκτες.

Με εκτίμηση
Σοφία Καρίπη
Παράρτημα Πελοποννήσου &
Δυτικής Στερεάς Ελλάδας ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

~~~~~~~~~~~~

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ &
ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ταχ. Δ/νση: ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 24,
ΠΑΤΡΑ 26221
ΤΗΛ.: 2610222377, 2610621346
ΦΑΞ: 2610222377
Ηλεκτρ. Δ/νση: http://geoteepel.gr
e-mail: info@geoteepel.gr
Πληροφ.:
ΠΡΟΣ
Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης 
Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου κ. Ε. Αγγελάκα
Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Α. Κατσιφάρα
Μ.Μ.Ε.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: «Η συστηματική αρνητική δημοσιότητα της περιοχής της Μανωλάδας καταστροφική για την παραγωγή φράουλας της Δυτικής Ελλάδας»

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας με ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ζητά από όλους τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας να παρέμβουν προκειμένου να σταματήσει η συνεχιζόμενη άδικη κατασυκοφάντηση μιας ολόκληρης παραγωγικής περιοχής όπως αυτή της Μανωλάδας και ενός προϊόντος όπως η φράουλα. Κανείς δεν αναφέρει πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, ακόμα και αν έχουν σημειωθεί 1-2 επιθέσεις κατά αλλοδαπών εργαζομένων στην περιοχή και κατά το παρελθόν. Τρεις χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι στην περιοχή επί 10 και πλέον έτη είναι λογικό ότι θα υπάρχουν και παρατράγουδα όπως άλλωστε αν κοιτάξουμε στο παρελθόν θα δούμε φαινόμενα βιαιότητας ανάμεσα και σε έλληνες πολίτες.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλη αυτή η αντιμετώπιση προσφέρει τις χειρότερες υπηρεσίες στην προσπάθεια δημιουργίας ισχυρού εξαγωγικού πυλώνα με βάση την φράουλα. Όλα τα τελευταία χρόνια τόσο στην βόρεια Ηλεία όσο και στην Δυτ. Αχαία έχουν επενδυθεί από νέους ανθρώπους τεράστια κεφάλαια για να στηθούν δυναμικές καλλιέργειες φράουλας (π.χ. θερμοκήπια) που αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ σε συνάλλαγμα σε μια χώρα η οποία υποφέρει δημοσιονομικά. Για όλα τα παραπάνω ο προγραμματισμός από την πολιτεία υπήρξε ανύπαρκτος, όπως άλλωστε και για το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής. Οι πειραματισμοί λοιπόν των τελευταίων ημερών θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβαίνουν χωρίς δόλο, παρόλα αυτά έχουν ήδη τινάξει στον αέρα την κλιμακούμενη συγκομιδή φράουλας στην περιοχή. Πρέπει να γίνει κατανοητό στον καθένα ότι η φράουλα είναι ένα ευπαθές προϊόν το οποίο αν δεν συγκομιστεί έγκαιρα καταστρέφεται οριστικά. Ο υπερβάλλων ειδησεογραφικός ζήλος των τελευταίων ημερών έχει ήδη καταστρέψει κάποιες παρτίδες προϊόντος το οποίο παρέμεινε ασυγκόμιστο στο χωράφι.

Για να λυθεί άμεσα το θέμα θα πρέπει οι αρμόδιες κρατικές αρχές να προχωρήσουν σε προσωρινή τακτοποίηση παραμονής των αλλοδαπών εργατών που εργάζονται στην συγκομιδή της φράουλας και οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία απολαμβάνουν επί χρόνια της φιλοξενίας των τοπικών παραγωγών. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας σε κάθε περίπτωση στέκεται στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού αλλά και του αλλοδαπού εργάτη γης ο οποίος θα πρέπει να απολαμβάνει ασφαλιστικής κάλυψης για την εργασία του. Φαινόμενα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο είναι καταδικαστέα, πόσο μάλλον στις μέρες μας όπου το εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά μεσαίωνα.

Σε κάθε περίπτωση η εθνική παραγωγή πρέπει να στηριχτεί και στα πλαίσια αυτά πρέπει να σταματήσει η δυσφήμιση της περιοχής της Μανωλάδας και της φράουλας. Επιπλέον θα πρέπει η πολιτεία αμέσως μετά την λήξη της φετινής συγκομιδής να συνεργαστεί στενά με τους τοπικούς φορείς και τις Ομάδες Παραγωγών φράουλας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν και τα επόμενα χρόνια φαινόμενα δυσφήμισης της περιοχής αλλά και ότι θα απομονωθούν αυτοί οι ελάχιστοι που αγνοούν τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να γίνει ενημέρωση για την ασφαλιστική κάλυψη με αγορά εργοσήμου αλλά και για την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων από πλευράς εργαζομένων στην καλλιέργεια της φράουλας αλλά και του συνόλου της πρωτογενούς παραγωγής. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει κεντρική πρόνοια για την προσωρινή διαμονή των εποχιακών αυτών εργατών αλλά και για εύκολες διαδικασίες παροχής βασικών υποδομών για την στέγασή τους (π.χ. ρεύμα και νερό).

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως κάποιοι πυροβολισμοί μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μιας ολόκληρης χώρας και το νέο μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου την ίδια στιγμή που για την οικονομική καταστροφή δεκάδων συναθρώπων μας που καλλιεργούν φράουλες φαίνεται πως δεν δίνεται η δέουσα σημασία, αντιθέτως κάποιοι βιάστηκαν να τις βαφτίσουν ματωμένες.

Για την Διοικούσα Επιτροπή
                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                           Σ. Λαμπρόπουλος                                              Α. Γκίκας
                                 Γεωπόνος                                                    Δασολόγος