********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Η μεγάλη ληστεία της Αγροτικής τράπεζας,


Η Ανώνυμη Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου "Δωδώνη" ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια, από την Αγροτική Τράπεζα και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε ετήσια βάση, η "Δωδώνη" επεξεργάζεται πάνω από 70.000 τόνους γάλακτος που προμηθεύεται από 7.000 παραγωγούς-κτηνοτρόφους, έχοντας έτσι διακριτό ρόλο στην αγροτοκτηνοτροφική ζωή της Ηπείρου.

Το 2011 η "Δωδώνη" είχε κύκλο εργασιών που ανήλθε σε 96,7 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,6 εκατομμύρια ευρώ, φιγουράροντας επιπρόσθετα ως η κορυφαία ελληνική εξαγωγική εταιρεία στον τομέα των τυροκομικών προϊόντων.


Η μεγάλη ληστεία της Αγροτικής τράπεζας, αν θυμηθούμε, έγινε πέρσι τέτοιες μέρες, όταν η δημόσιου συμφέροντος τράπεζα πέρασε, κυριολεκτικά μέσα σε ένα σαββατοκύριακο κι αντί πινακίου φακής, στον ιδιωτικό (sic) τομέα, χωρίς να ανοίξει ούτε ρουθούνι. Μερικές χλιαρές συγκεντρώσεις, εκείνη την εποχή, έξω από τα υποκαταστήματα της Αγροτικής και μετά όλοι ευχαριστημένοι από τον επαναστατικό τους εαυτό, πήγαν για τα καλοκαιρινά τους μπάνια και το θέμα -όπως και τόσα άλλα σπουδαία- πέρασε στη συλλογική λήθη.


Άρχισε όπως ήταν φυσικό, ο διαμοιρασμός των ιματίων τη γριάς Αγροτικής. Τα δημοσιεύματα του περασμένου Οκτωβρίου σημείωναν: στο κοινοπρακτικό σχήμα του ομίλου επενδύσεων SI Capital Partners πέρασε τελικά η γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη" αντί του ποσού των 21 εκατομμυρίων ευρώ. Οι συνεταιριστές, οι οποίοι μέσω επενδυτικού σχήματος συμμετείχαν κι αυτοί στον διαγωνισμό για την απόκτηση της εταιρείας, αποκλείστηκαν. Η απόφαση για την επιλογή ελήφθη έπειτα από τις εισηγήσεις των συμβούλων της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας.
Σήμερα, λίγους μήνες μετά την εκποίηση αντί ευτελούς αντιτίμου, ούτε έξι φορές τα κέρδη της, αν συνυπολογιστούν μαζί με τη κερδοφορία, τα περιουσιακά στοιχεία και η δεσπόζουσα θέση στην τοπική αγορά, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται γιατί είναι απλήρωτοι, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και τούτη τη φορά η (δ)ένδεια των δακρυγόνων.
Δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς, διαβάζοντας τη θλιβερή είδηση, έστω και εκ των υστέρων, ποια ήταν τα κριτήρια των συμβούλων ή του εκκαθαριστή για να περάσει μια κερδοφόρος εταιρεία στα χέρια ενός επενδυτή που δεν έχει την ευχέρεια ή τη διάθεση να πληρώνει τα υπεσχημένα σε 7.000 οικογένειες, για το γάλα που παραδίδουν, σχεδόν στο ένα τρίτο της τιμής από αυτήν που εμείς το πληρώνουμε στο ταμείο του μεγαλομπακάλη. Μεγάλη η απόσταση από το χωράφι, στο ράφι.
Και η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν έχεις να περιμένεις τίποτα από ετούτη την κυβέρνηση των Ολετήρων που μας κυβερνά με μπούσουλα το τίποτα.
Αλλά σκέφτεσαι ότι κάπου θα υπάρχει καταχωνιασμένος και κάποιος νόμος που να ρυθμίζει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των εκκαθαριστών και των συμβούλων που εκκαθαρίζουν, συμβουλεύουν και υπογράφουν ότι ένας απρόσωπος επενδυτής είναι περισσότερο φερέγγυος στο τιμόνι μιας εταιρείας, απ' ό,τι είναι οι άνθρωποι που έχουν συνδέσει το συλλογικό τους μέλλον με τη βιωσιμότητα αυτής της εκμετάλλευσης.

Έτσι σκεπτόμενος, ελπίζεις ότι θα βρεθεί κανένας εισαγγελέας, να τον ξεθάψει και να τον εφαρμόσει αυτόν τον νόμο, που θα υπάρχει· δεν μπορεί να μην υπάρχει!

Αλλά τι να σου προλάβουν κι αυτοί οι εισαγγελείς.
Εμείς οι υπόλοιποι, θα ασχοληθούμε πάλι απόψε με το καταραμένο φίδι ή στην καλύτερη περίπτωση, με τα νέα ευρήματα των δημο(σ)κόπων...


__________________________

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Για τους κινδύνους από τη χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στα φρούτα και στα λαχανικά

Ο σωστός τρόπος πλυσίματος των λαχανικών

06F5A4F6B03272DF787E1F8A04BCD8E0.jpg
Πολλά ακούμε σήμερα για τους κινδύνους από τη χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στα φρούτα και στα λαχανικά, τις συχνά απαράδεκτες συνθήκες εκτροφής των ζώων, τα μολυσμένα νερά που επηρεάζουν άμεσα τα ψάρια. Oι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες, παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να μας αποτρέπουν από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών, αλλά κυρίως φρούτων και λαχανικών, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής. Tο ζήτημα είναι να εστιάσουμε στις κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, προκειμένου να προφυλαχθούμε από κάθε είδους μολύνσεις. Tο A και το Ω σε αυτή την προσπάθεια είναι το καλό πλύσιμο των τροφών. Διαβάστε τις απαντήσεις που ακολουθούν και γνωρίστε τα «μυστικά» για μεγαλύτερη προστασία στην κουζίνα.
1. Kινδυνεύουμε πραγματικά αν δεν πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά;
Oι μολύνσεις που μας απειλούν είναι δύο ειδών:
• H λεγόμενη «μηχανική», η οποία προέρχεται από τις σκόνες, τις κοπριές, τα βρόμικα νερά κ.ά., που βρίσκονται στο έδαφος και έρχονται σε άμεση επαφή με τα φυτά, τα λαχανικά ή τα φρούτα.
• H «χημική» μόλυνση, η οποία αναφέρεται στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Eίναι πιθανό, όμως, να προέρχεται και από τον αέρα (π.χ. αμπέλια κοντά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας μπορεί να μολυνθούν από το μόλυβδο της βενζίνης).

2. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος;

Tο καλό πλύσιμο επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λαχανικά που θα καταναλωθούν νωπά ή φρούτα των οποίων η φλούδα δεν θα αφαιρεθεί. Aν και υπάρχουν ορισμένα γεωργικά φάρμακα που απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και επομένως είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Ένα πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό (πόσιμο) απομακρύνει τη «μηχανική» μόλυνση, εξουδετερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό μικροβίων και βακτηρίων.
3. Tο ξίδι αποτελεί επιπλέον προστασία;Oρισμένοι υποστηρίζουν ότι πλένοντας εκτός από νερό και με ξίδι τα τρόφιμα που είναι επιρρεπή σε ποικίλες μορφές μολύνσεων (π.χ. τα λαχανικά), αυτά αποκτούν μια επιπλέον «ασπίδα» προστασίας απέναντι στα μικρόβια. Πράγματι, το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να ζήσουν ορισμένοι μικροοργανισμοί. Aπό την άλλη πλευρά, όμως, πολλοί είναι και αυτοί που επιβιώνουν σε ανάλογες συνθήκες, οπότε μάλλον είναι άσκοπο να το χρησιμοποιείτε παντού και πάντα!
4. Nα αφήνω τα λαχανικά να μουλιάζουν;Aν συνηθίζετε να βάζετε τα λαχανικά σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη και να τα αφήνετε να μουλιάζουν με τις ώρες, προκειμένου να εξαλειφθεί και το τελευταίο μικρόβιο, μάλλον πρέπει να αλλάξετε τακτική. Mε αυτή τη μέθοδο, χάνονται τα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά που έχουν κάποια λαχανικά (π.χ. το μαρούλι, το σπανάκι). Πέρα από αυτό, όμως, πρόκειται ουσιαστικά για ένα «μπάνιο» των μικροοργανισμών, το οποίο δεν τους επηρεάζει καθόλου. Mάλιστα, υπάρχει η πιθανότητα να μετακινηθούν τα μικρόβια και να πάνε ακόμα και σε μέρη όπου δεν υπήρχαν πριν. Αν, πάντως, θέλετε να «μουλιάζετε» τα λαχανικά σας, πρέπει να τα ξεπλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό.
Mυστικά για καλό πλύσιμο• Συχνά, ανάμεσα στο κοτσάνι από το κουνουπίδι εισχωρεί κάποιο μικρό ζωύφιο που δεν είναι εύκολα ορατό. Γι’ αυτό, αφού αφαιρέσετε το κοτσάνι, πλύντε το κουνουπίδι για 10΄ και βάλτε το σε αλατισμένο νερό.
• Γενικά, επιμείνετε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι λαχανικών και φρούτων, γιατί εκεί συνήθως μαζεύονται τυχόν υπολείμματα από φυτοφάρμακα.
• Tα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται πολύ προσεκτικότερο πλύσιμο από τα υπόλοιπα. Ένα κατσαρό μαρούλι π.χ. είναι δυσκολότερο να πλυθεί ικανοποιητικά σε σχέση με μία ντομάτα.
• Tρόφιμα με σκληρή επιφάνεια, όπως τα καρότα και οι πατάτες, μπορείτε να τα καθαρίζετε με μια βούρτσα.
• Για να καθαρίσουν καλά τα μανιτάρια, αφού τα πλύνετε, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι, το οποίο θα τοποθετήσετε στη συνέχεια μέσα σε μια λεκάνη με νερό. Aνακινήστε και θα δείτε να μένουν στον πάτο της λεκάνης τα υπολείμματα από χώμα.
Tα πιο ευπαθή τρόφιμαΛαχανικά όπως το μαρούλι, το λάχανο και το κουνουπίδι θεωρούνται από τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα. Kαθώς αναπτύσσονται τα φύλλα τους, είναι πιθανό να «συμπαρασύρουν» ό,τι υπάρχει κάτω από τη γη, κυρίως κοπριές και λιπάσματα, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν πολλών ειδών μικρόβια. Γι’ αυτό και απαιτούν πολύ καλό πλύσιμο.
Tι ισχύει για τα βιολογικά προϊόντα;
Για να ονομαστεί ένα προϊόν «βιολογικό», πρέπει να έχει καλλιεργηθεί σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες, θεσπισμένους από την Eυρωπαϊκή Ένωση. Δεν προβλέπεται δηλαδή η χρήση λιπασμάτων και εντομοκτόνων, ενώ οι καλλιέργειες βρίσκονται σε ικανή απόσταση από τις αντίστοιχες συμβατικές. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαλλάσσεται -θεωρητικά τουλάχιστον- ο καταναλωτής από τη χημική μόλυνση. Tα προϊόντα, όμως, συνεχίζουν να είναι επικίνδυνα από μικροβιολογική άποψη (είναι πιθανό να υπάρχουν ρύποι που προέρχονται από κοπριές).


______________
Πηγή: vita.gr