Οι ουρές που σχηματίστηκαν το πρωί στο Πεδίον του Άρεως για τα 2.700 τελάρα με τα οπωροκηπευτικά Κρήτης, ήτοι 27 τόνους, που διέθεσε ο Δήμος Αθηναίων σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης*, έφερε πάλι στην επιφάνεια την ανάγκη για τη δημιουργία των Δημοτικών Λαϊκών Αγορών**.
Δημοτικές Λαϊκές Αγορές που προέκυψαν ως ιδέα μετά την εξάπλωση του «Κινήματος της Πατάτας» από την Κατερίνη σε όλη τη χώρα τους τελευταίους τέσσερις και πλέον μήνες. Κι αυτό, γιατί -όπως αποδείχθηκε και το πρωί στο Πεδίον του Άρεως- η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα κάνει τους πολίτες να αναζητούν όλο και περισσότερο φθηνά ή ακόμα και δωρεάν προϊόντα μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.
Η aftodioikisi.gr, πριν από τρεισήμισι μήνες, είχε γράψει για την πρόθεση των δύο μεγαλύτερων περιφερειακών ενώσεων της χώρας, της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, να προχωρήσουν στη δημιουργία δημοτικών αγορών. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η ιστοσελίδα, δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση από κανένα θεσμικό Όργανο της Αυτοδιοίκησης, όπως οι ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ. Το παραδέχεται άλλωστε σε δήλωσή του προς την aftodioikisi.gr και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος(βλ. παρακάτω), ο οποίος ήταν από αυτούς, μαζί με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού Νίκο Σαράντη, που έριξαν την ιδέα.
Δανιηλίδης: Νομικό κώλυμα
Η δημιουργία δημοτικών αγορών, προς όφελος του πολίτη, με φθηνά και ελεγμένα προϊόντα από τους δήμους «έχει πρόβλημαστη νομική του μορφή», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Απασχόλησης της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης.
Ποιο είναι το νομικό κώλυμα; Η νομοθεσία προβλέπει πως η ίδρυση των λαϊκών αγορών ανήκει στην περιφέρεια και ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αθήνας και στον Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης. Η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι δηλαδή, δε νομιμοποιείται να ιδρύσει λαϊκές αγορές.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε μόνο είναι κτηριακέςεγκαταστάσεις δημοτικής αγοράς, τύπου Βαρβακείου Αθήνας, και ναδημοπρατήσουμε και να ενοικιάσουμε τα καταστήματα. Για αυτό,όμως, χρειάζεται και μεγάλος χώρος και πολλά χρήματα, τα οποίασήμερα οι δήμοι δε διαθέτουν», σημειώνει ο Σίμος Δανιηλίδης.
Παπαδόπουλος: Καμία πρόταση από ΠΕΔΚΜ ή ΚΕΔΕ
Στην ερώτηση της aftodioikisi.gr «εάν η ΠΕΔΚΜ ή η ΚΕΔΕ έχει κάνει κάποια πρόταση για να ξεπεραστεί αυτό το κενό», ο δήμαρχος Θέρμης είναι σαφής: «Όχι. Κάναμε διαμαρτυρία για το καθεστώς και τον τρόπο λειτουργίας, αλλά δεν κάναμε νομοθετική πρόταση για αλλαγή του. Ούτε εμείς ούτε η ΚΕΔΕ. Εάν το έκανε, θα το ήξερα, θα το είχε κοινοποιήσει στους δήμους. Άλλωστε, τις προτάσεις τις ΚΕΔΕ για νομοθετικές ρυθμίσεις τις έχουμε όλες, και κωδικοποιημένες μάλιστα».
Ο δήμαρχος επιτίθεται, δε, κατά του Οργανισμού Λαϊκών Αγοράς Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι «εξασφαλίζει μόνον τα συντεχνίες και τα συμφέροντά τους».
«Κράτος εν κράτει» ο Οργανισμός Λαΐκής Αγοράς Αθήνας
Στη «σκέψη» του Δήμου Αθηναίων, πάντως, του μεγαλύτερου της χώρας, δεν υπάρχει πλάνο για τη δημιουργία λαϊκής αγοράς διάθεσης τροφίμων, όπως λέει στην aftodioikisi.gr η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά. «Σκεφτόμασταν στην αρχή να κάνουμε κάτι τέτοιο, όπως το παράδειγμα στο Πεδίον του Άρεως, να το κάνουμε σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, αλλά δεν μπορούσε ο παραγωγός να το αποκεντρώσει», συμπληρώνει.
«Η σκέψη που έχουμε τώρα είναι να κάνουμε άλλου είδους αγορές(π.χ., χειροτεχνίας), αλλά είναι τόσο πολύπλοκη η νομοθεσία πουείμαστε ακόμη στο "ψάξιμο"», σημειώνει, και εξηγεί: «Για τηνΑττική, αρμόδιος για να δώσει την άδεια είναι ο Οργανισμός ΛαϊκώνΑγορών. Εμείς απλώς γνωμοδοτούμε (τοπική κοινότητα, επιτροπήποιότητας, δημοτικό συμβούλιο, Οργανισμός και εντέλειπεριφέρεια)».
«Ο Οργανισμός αλλάζει τα όρια πολλές φορές, και μάλιστα δενπαίρνει καν στα υπόψη του τις αποφάσεις του δήμου. Είναι "κράτοςεν κράτει", κακά τα ψέματα», υπογραμμίζει.
Ασκούνης: Να μην καταλήξουν οι κινήσεις σε απλό «πυροτέχνημα»
Να σημειωθεί, πάντως, πως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, σε ημερίδα του Κινήματος Πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», είχε επισημάνει πως είναι περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε αναγκαίο να ενισχυθούν και να στηριχθούν τα κινήματα, όπως είναι αυτό της «Πατάτας», και μάλιστα είχε τονίσει πως «η προώθηση καικατανάλωση των ελληνικών προϊόντων θα πρέπει να εκληφθεί στιςημέρες μας ως πατριωτικό καθήκον».
Είχε, δε, τονίσει πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην καταλήξουν οι συγκεκριμένες κινήσεις σε ένα απλό «πυροτέχνημα», αλλά θα πρέπει να αφυπνιστεί και να το αγκαλιάσει ολόκληρη η κοινωνία και να βρεθούν τρόποι ώστε να αποκτήσουν διάρκεια και συνέπεια τέτοιες πρωτοβουλίες.
Η πρακτική των δήμων σήμερα
Αυτό που κάνουν οι δήμοι, όπως φαίνεται και από το σημερινό παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων στο Πεδίον Άρεως, ή την κοινήδράση τον περασμένο Φεβρουάριο από τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αλλά και τις συνεχιζόμενες μέχρι σήμερα προσπάθειες μέσα από το «Κίνημακατά των μεσαζόντων», είναι να διοργανώνουν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, σε συνεργασία τόσο με αγροτικούς συνεταιρισμούς όσο με και ιδιώτες παραγωγούς, τη διάθεση ελεγμένων προϊόντων σε χαμηλές τιμές και φυσικά με παραστατικά πώλησης (πατάτες, λάδι, μέλι, ελιές, όσπρια, αλεύρι, λαχανικά, φρούτα κτλ.).
Δημοτικές αγορές στη μάχη κατά της κρίσης
Όπως λένε, πάντως, δήμαρχοι στην aftodioikisi.gr, μια δημοτική αγορά θα λειτουργούσε και υπέρ της εθνικής οικονομίας, της μείωσης του υπάρχοντος αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών και της ενίσχυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας, ενώ θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας στην επαρχία. Έτσι, θα έπαυε με την πάροδο του χρόνου να παρατηρείται αυτό που υπάρχει σήμερα: μεγάλη ανεργία στην περιφέρεια και περίπου 80% εισαγωγές στη χώρα μας σε αγροτικά προϊόντα.
«Θα πρέπει επιτέλους η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ο θεσμός οκοντύτερος στον πολίτη πρέπει, όπως συμβαίνει σε όλη τηνΕυρώπη, να αναλάβει όλο τον κοινωνικο-προνοιακό τομέα τηςπρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, και πρέπει να απαγκιστρωθείαπό τον "εναγκαλισμό" του κράτος», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Ηλεκτρονικά δημοπρατήρια από τις περιφέρειες
Πάντως, οι περιφέρειες, όπως αυτή της Πελοποννήσου, έχουν αρχίσει να δημιουργού e-δημοπρατήρια μέσω από την «Ψηφιακή Σύγκλιση». Ήδη στο στάδιο της δημοπράτησης βρίσκεται αυτό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.