********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Θηλιά στο λαιμό των αγροτών εισφορές ΕΛΓΑ και τέλη ΤΟΕΒ


ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ | 14.01.2011-16:02 
ImageΣτις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ και στα τέλη άρδευσης των ΤΟΕΒ, εντοπίζονται οι νέες «αιτίες πολέμου» των αγροτών με την κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 15 Ιανουαρίου. Όπως γράφει το σχετικό θέμα της εφημερίδας, τα «ραβασάκια» που φθάνουν καθημερινά στους αγρότες και μάλιστα με δικαστικούς κλητήρες, για παλιά χρέη προς τον ΕΛΓΑ και τους ΤΟΕΒ και οι παρακρατήσεις, σε πολλές περιπτώσεις, άμεσων ενισχύσεων (τσεκ) ή και επιστροφών ΦΠΑ, έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες και είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των αγροτοσυνδικαλιστών που συζητούν για νέα μπλόκα στις εθνικές οδούς μέχρι τα τέλη του μήνα.
Διαβάστε μόνο στην εφημερίδα Agrenda, για το σίριαλ που αφορά την ιδιότυπη πολιτική των εγχώριων διυλιστηρίων για τα βιοκαύσιμα και την απουσία οργανωτικών δομών και ελεγκτικών μηχανισμών για τον συγκεκριμένο κλάδο, στον οποίο «σκοντάφτει» η ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών στη χώρα μας, με την ελαιοκράμβη και τον ηλίανθο να δέχονται ήδη τα πρώτα «χτυπήματα» κάτω από τη ζώνη. Όπως αποκαλύπτει αυτό το φύλλο της εφημερίδας, ενώ οι διεθνείς τιμές των ελαιούχων σπόρων σπάνε ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις παραγωγής βιοντίζελ «καλλιεργούν» συστηματικά το έδαφος για τη δραστική μείωση των τιμών παραγωγού, εξέλιξη η οποία επαναφέρει την ανασφάλεια στο συγκεκριμένο κλάδο.
Ακόμα, ενημερωθείτε από την εφημερίδα του Σαββάτου για τα κακά μαντάτα που έρχονται για την πτηνοτροφία, με αφορμή τη συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη. Εξόφληση σε ένα μήνα από τα σούπερ μάρκετ και δάνεια από τις τράπεζες ζήτησαν οι πτηνοτρόφοι για να βγουν από το αδιέξοδο. Ο υπουργός άφησε ανοιχτό παράθυρο….
Η ώρα των Σχεδίων Βελτίωσης έφτασε. Μπορεί ακόμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μην έχει εκδώσει τους απλοποιημένους οδηγούς του, μπορεί να μην δέχεται αιτήσεις, αλλά η Agrenda θα προσπαθήσει να δώσει πρώτη έναν απλοποιημένο και σύντομο οδηγό βήμα-βήμα για να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που θέλετε να επενδύσετε στην αγροτική σας επιχείρηση. Προετοιμαστείτε γιατί οι αιτήσεις θα κατατίθενται ηλεκτρονικά από 18 Φεβρουαρίου ως και 18 Απριλίου!
Ακόμα, αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας του Σαββάτου σας ενημερώνει ότι μέχρι τις 15 Απριλίου 2011 θα έχουν τεθεί υπ’ όψιν των δικαιούχων καλλιεργητών τα πρόσθετα δικαιώματα βιομηχανικής ντομάτας, με βάση την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία έχει καθορίσει σαν περίοδο αναφοράς για τον υπολογισμό αυτών των ενισχύσεων τα έτη 2006, 2007 και 2008.
Σε ειδική παρουσίαση στην εφημερίδα του Σαββάτου, μάθετε όλα όσα θέλετε για τα θερμοκήπια. Πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα και λύση διεξόδου από την οικονομική κρίση αποτελούν τα θερμοκήπια στην Αλμερία της Ισπανίας. Στόχος τα 150.000 στρέμματα. Για να μπορέσουμε ως χώρα να βγούμε από την πολύ κακή οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε, εκτός των μέτρων που έχουν πρόσφατα θεσμοθετηθεί και αυτών που θα θεσμοθετηθούν, το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί σε επενδύσεις και στη γεωργία, αναφέρει το σχετικό άρθρο της εφημερίδας. Για μια ακόμα φορά η γεωργία θα βοηθήσει τη χώρα μας στην έξοδό της από τη βαθειά οικονομική κρίση που έχει περιέλθει. Η πρόταση που αρουσιάζει η Agrenda δίνει διέξοδο σε πολλούς παραγωγούς για αύξηση εισοδήματος, έσοδα στο δημόσιο, αύξηση της απασχόλησης κλπ.
Με καλές τιμές και κορυφαίο ποιοτικό προϊόν ξεκίνησε η νέα σεζόν για τους καλλιεργητές φράουλας. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, ο σχετικά θερμός χειμώνας, ιδιαίτερα στις νοτιότερες περιοχές της χώρας και η μεγάλη διάρκεια της ηλιοφάνειας τις περισσότερες ημέρες, οδήγησαν στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος που βάζει πλώρη φέτος με αξιώσεις τόσο για την εσωτερική όσο και τη διεθνή αγορά. Η τιμή παραγωγού αυτή την περίοδο κινείται περί τα 3 ευρώ το κιλό και θεωρείται σχετικά ικανοποιητική για τους παραγωγούς, σύμφωνα με τον Φώτη Κυριαζή, πρόεδρο της ομάδας παραγωγών από τη Μανωλάδα Ηλείας, "η Υρμίνη".
Ακόμα, διαβάστε στην Agrenda για την καλλιέργεια της μαστίχας. Περί τα 20.000 νέα μαστιχόδεντρα φυτεύουν κάθε χρόνο οι κάτοικοι της Χίου. Η σπουδαία δουλειά της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών σε Ελλάδα και εξωτερικό εξασφαλίζει το μέλλον του προϊόντος.   
Αποκλειστικά στην εφημερίδα του Σαββάτου, μάθετε πώς το κύμα ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα των εισροών, από τα γεωργικά φάρματα και τους σπόρους μέχρι τα αγροτικά μηχανήματα, ήταν το…πρωτοχρονιάτικο δώρο της κυβέρνησης προς τον αγροτικό τομέα μέσω της νέας αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Εάν σε αυτή συνυπολογιστεί και η αύξηση στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος από τη ΔΕΗ που επίσης «τρέχει» από την πρώτη μέρα του νέου έτους, γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος της γεωργικής παραγωγής αυξάνεται κατακόρυφα σε μια περίοδο «ισχνών αγελάδων» που η ρευστότητα αποτελεί είδος …προς εξαφάνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου