********************************

...............................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *

~~~~~~~~***~~~~~~~~~~

~~~~~~~~***~~~~~~~~~~
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Μεσσηνιακά προϊόντα στης Βρυξέλλες

σε Hμερίδα με θέμα :
«Στροφή τώρα σε ποιοτική γεωργία
   και καλή διατροφή»Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων (Π.Ε.Π.Τε.Γ.) Παράρτημα Μεσσηνίας Δήμητρα Λυμπεροπούλου μαζί με άλλους 30 Έλληνες, αγρότες, ιδιαίτερα νέοι, βιοκαλλιεργητές, εκπρόσωποι επιμελητηρίων καθώς και ειδικοί σε θέματα ποιοτικής διατροφής από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας - ορεινές, πεδινές, νησιωτικές – είχαν την ευκαιρία να μάθουν για αυτά, και άλλα ενδιαφέροντα, συμμετέχοντας σε ένα διήμερο εκδηλώσεων, συζητήσεων αλλά και γνωριμίας με Έλληνες από τις Βρυξέλλες που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στο Ευρωκοινοβούλιο, με αντικείμενο την ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας και της καλής διατροφής και τη σημασία τους για την έξοδο από την κρίση και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. 
H κυρία Λυμπεροπούλου στο Ευρωκοινοβούλειο

Το 5,5% των αγροκτημάτων καλλιεργούνται πλέον στην Ευρώπη βιολογικά (οικολογικά), αντιπροσωπεύοντας 226.000 βιοκαλλιεργητές, ενώ το 30% των άμεσων ενισχύσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα ενισχύσουν τις πράσινες/οικολογικές καλλιέργειες. Εκατομμύρια πολίτες ενισχύουν ή συμμετέχουν σε δράσεις για την «καλή γεωργία, καλή διατροφή» καθώς και σε μοντέλα «συνεργασίας παραγωγών αγροτικών προϊόντων και καταναλωτών» καθώς και σε σχήματα «κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας».

                     Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα                    

Η αποστολή από την Ελλάδα και οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για ενημέρωση, πληροφόρηση και εξοικείωση των συμμετεχόντων με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς και για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών κι ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στα θέματα της ποιοτικής γεωργίας, ιδιαίτερα της οικολογικής και της κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των δικτύων παραγωγών-καταναλωτών, της ποιοτικής διατροφής, της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης της υπαίθρου αλλά και της ανάπτυξης αστικών κήπων.

Ελιές, σύκα και παστέλια από την μεσσηνιακή γη


Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε δυο ημερίδες:
- μια με θέμα "Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης: Προς ένα πιο ευέλικτο σύστημα τροφίμων», όπου συζητήθηκαν όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε έκθεση για την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, την διατροφική ανασφάλεια, την κοινωνική και οικονομική συνοχή της υπαίθρου σε σχέση με την γεωργική πολιτική
- μια δεύτερη με θέμα "Ποιοτική Γεωργία και Ποιοτικά Τρόφιμα", που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος και αφορούσε θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, των δικτύων παραγωγών καταναλωτών, της προώθησης καλής διατροφής αλλά και συνεργασιών καταναλωτών – παραγωγών.
Εκτός από την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών, οι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν να αναπτύξουν πιο στενή συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με άλλους φορείς και ενδιαφερόμενους σε θέματα προώθησης της ποιοτικής γεωργίας και καλής διατροφής, ενδυνάμωσης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και προσπαθειών κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας, καθώς και συνεργασιών με ευρωπαϊκούς φορείς για την προώθηση των εξαγωγών προϊόντων αλλά και να αποτελέσουν πρεσβευτές αυτών των πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο. 

Σε συνάντηση γνωριμίας με έλληνες που ζουν στις Βρυξέλλες συνδιοργάνωσαν ο ελληνικός «ΚΥΚΛΟΣ» Βρυξελλών και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, προσκαλώντας βιολογικούς παραγωγούς, νέους αγρότες και επιτυχημένους επιχειρηματίες στον τομέα της ελληνικής ποιοτικής διατροφής και γεωργίας. Στη διαφορετική αυτή εκδήλωση οι προσκεκλημένοι, ανάμεσα τους και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, παρουσίασαν τις δραστηριότητες τους αλλά και τα προϊόντα τους και δήλωσαν ευτυχείς βλέποντας το ενδιαφέρον που υπάρχει από τον ελληνικό κόσμο των Βρυξελλών. 

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν και κάποια από τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα τα οποία έρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως την νησιωτική ( Όλυμπος της Καρπάθου, Νάξος, Τήνος, Χίος, Σίφνος, Σέριφος, Πάτμος και Κρήτη), την Πελοπόννησο (Καλαμάτα), αλλά και την βόρεια Ελλάδα (Κιλκίς, Σέρρες και Κοζάνη). Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν παραγωγούς που μοιράστηκαν οράματα, προβλήματα και αγωνίες για το μέλλον αλλά και να γνωρίσουν από κοντά προϊόντα όπως μπισκότα από πολτό βαλανιδιού, χιώτικα αμυγδαλωτά με μανταρίνι, τσάι με κρόκο Κοζάνης και λιχουδιές διαφορετικών επιρροών, μέλι αξιώτικο, ζυμαρικά με ιπποφαές, αρωματισμένους τραχανάδες από την Κομοτηνή, τυρόπιτες και αμυγδαλωτά πουγκάκια Πάτμου, τα πολύ ιδιαίτερα παξιμάδια από την Όλυμπο της Καρπάθου ενώ η Δήμητρα η Λυμπεροπούλου προσέφερε ελιές και σύκα από την Μεσσηνιακή γη. 

Τελικά στην σημερινή Ελλάδα υπάρχουν και επιτυχημένα παραδείγματα που αξίζουν προβολής στο εξωτερικό, άνθρωποι που με μεράκι και επιμονή έχουν δημιουργήσει τα δικά τους success stories!

Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

Μονσάντο: Η πολυεθνική που «σπέρνει» τη φρίκη

ΚόσμοςΑντιδράσεις για τη δράση και τις τακτικές της πολυεθνικής

Το Σαββατοκύριακο διοργανώθηκαν σε αρκετές πόλεις του κόσμου πολύμορφες
κινητοποιήσεις ενάντια στη δράση του περιβόητου πολυεθνικού μονοπωλίου στο χώρο της βιοτεχνολογίας και των γενετικά τροποποιημένων σπόρων Μονσάντο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν
όχι μόνο οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση αυτών των γενετικά τροποποιημένων σπόρων αλλά και οι φονικοί κίνδυνοι που κρύβει ο τρόπος καλλιέργειάς τους και κυρίως οι αεροψεκασμοί με το παρασιτοκτόνο που παρασκευάζει η εταιρεία.

Αντιδράσεις για τη δράση και τις τακτικές της πολυεθνικήςΟι κινητοποιήσεις ήρθαν να προστεθούν στις αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια διεθνείς αντιδράσεις για τη δράση της Μονσάντο. Στο Βιετνάμ, σημειώνονται σφοδρές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο εισόδου στη χώρα αυτή, της εταιρείας που ευθύνεται για το διαβόητο «Πορτοκαλί Παράγοντα» που χρησιμοποιούσε ο αμερικανικός στρατός στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.
Στην Ινδία, η εταιρεία καταγγέλλεται για τακτικές που οδηγούν σε πλήθος αυτοκτονιών ντόπιων μικροκαλλιεργητών, ενώ και στο Μεξικό οι αγρότες αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο δραστηριοποίησης της πολυεθνικής στη χώρα.

Η εταιρεία που γεννά τη φρίκη
Στην Αργεντινή, τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό γενετικά τροποποιημένων σοδειών στον κόσμο, η δράση της Μονσάντο έχει τρομακτικές συνέπειες. Μία ομάδα γυναικών οι «Μητέρες του Ιτουσαϊνγκό» παλεύουν ενάντια στους αεροψεκασμούς με το παρασιτοκτόνο «Roundup» που παρασκευάζει η εταιρεία, ως ενισχυτικό της καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων σπόρων «Roundup Ready». Οι κάτοικοι αρκετών περιοχών της Αργεντινής καταγγέλλουν ότι στις περιοχές που διενεργούνται οι αεροψεκασμοί, το ποσοστό των καρκίνων είναι 40 φορές μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο. Εξάλλου, όπως αποδεικνύουν και οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που ακολουθούν, οι τερατογεννήσεις και οι δυσπλασίες στις ίδιες περιοχές έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα.

Στενές σχέσεις με τις αμερικανικές κυβερνήσεις
Η Μονσάντο, μία πολυεθνική με έδρα τις ΗΠΑ και ιστορία 112 ετών, μονοπωλεί την παγκόσμια αγορά βιοτεχνολογίας, κατέχοντας το ποσοστό 27% της αγοράς σπόρων με τζίρο 7,3 δις δολάρια ετησίως. Πρόκειται για ένα από τα δύο μεγαλύτερα βιομηχανικά μονοπώλια στον πλανήτη (το άλλο είναι η Microsoft), καθώς προμηθεύει την παγκόσμια αγορά με το 86% των σπόρων.
Η εταιρεία έχει στενούς δεσμούς με τις εκάστοτε κυβερνήσεις των ΗΠΑ, δαπανώντας εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να έχει πρόσβαση σε βουλευτές και των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων, ώστε να εξασφαλίζει πολιτικές και νόμους που θα προασπίζουν τα συμφέροντά της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Παροχή Διασφάλισης σε Αγρότες» που πολλοί ειρωνικά ονόμασαν «Νόμο Προστασίας της Μονσάντο». Ο λόγος ήταν ότι με το νόμο αυτό το υπουργείο Γεωργίας και τα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ έχασαν όσες δυνατότητες είχαν να σταματήσουν την χρήση γενετικά τροποποιημένων σπόρων, ακόμη και αν υπάρχουν ενδείξεις για κίνδυνο στη δημόσια Υγεία.

left.gr