«Στροφή τώρα σε ποιοτική γεωργία
και καλή διατροφή»
Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων (Π.Ε.Π.Τε.Γ.) Παράρτημα Μεσσηνίας Δήμητρα Λυμπεροπούλου μαζί με άλλους 30 Έλληνες, αγρότες, ιδιαίτερα νέοι, βιοκαλλιεργητές, εκπρόσωποι επιμελητηρίων καθώς και ειδικοί σε θέματα ποιοτικής διατροφής από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας - ορεινές, πεδινές, νησιωτικές – είχαν την ευκαιρία να μάθουν για αυτά, και άλλα ενδιαφέροντα, συμμετέχοντας σε ένα διήμερο εκδηλώσεων, συζητήσεων αλλά και γνωριμίας με Έλληνες από τις Βρυξέλλες που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στο Ευρωκοινοβούλιο, με αντικείμενο την ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας και της καλής διατροφής και τη σημασία τους για την έξοδο από την κρίση και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
H κυρία Λυμπεροπούλου στο Ευρωκοινοβούλειο
Το 5,5% των αγροκτημάτων καλλιεργούνται πλέον στην Ευρώπη βιολογικά (οικολογικά), αντιπροσωπεύοντας 226.000 βιοκαλλιεργητές, ενώ το 30% των άμεσων ενισχύσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα ενισχύσουν τις πράσινες/οικολογικές καλλιέργειες. Εκατομμύρια πολίτες ενισχύουν ή συμμετέχουν σε δράσεις για την «καλή γεωργία, καλή διατροφή» καθώς και σε μοντέλα «συνεργασίας παραγωγών αγροτικών προϊόντων και καταναλωτών» καθώς και σε σχήματα «κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας».
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα
Η αποστολή από την Ελλάδα και οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για ενημέρωση, πληροφόρηση και εξοικείωση των συμμετεχόντων με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς και για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών κι ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στα θέματα της ποιοτικής γεωργίας, ιδιαίτερα της οικολογικής και της κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των δικτύων παραγωγών-καταναλωτών, της ποιοτικής διατροφής, της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης της υπαίθρου αλλά και της ανάπτυξης αστικών κήπων.
Ελιές, σύκα και παστέλια από την μεσσηνιακή γη
Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε δυο ημερίδες:
- μια με θέμα "Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης: Προς ένα πιο ευέλικτο σύστημα τροφίμων», όπου συζητήθηκαν όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε έκθεση για την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, την διατροφική ανασφάλεια, την κοινωνική και οικονομική συνοχή της υπαίθρου σε σχέση με την γεωργική πολιτική
- μια δεύτερη με θέμα "Ποιοτική Γεωργία και Ποιοτικά Τρόφιμα", που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος και αφορούσε θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, των δικτύων παραγωγών καταναλωτών, της προώθησης καλής διατροφής αλλά και συνεργασιών καταναλωτών – παραγωγών.
Εκτός από την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών, οι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν να αναπτύξουν πιο στενή συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με άλλους φορείς και ενδιαφερόμενους σε θέματα προώθησης της ποιοτικής γεωργίας και καλής διατροφής, ενδυνάμωσης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και προσπαθειών κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας, καθώς και συνεργασιών με ευρωπαϊκούς φορείς για την προώθηση των εξαγωγών προϊόντων αλλά και να αποτελέσουν πρεσβευτές αυτών των πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο.
Σε συνάντηση γνωριμίας με έλληνες που ζουν στις Βρυξέλλες συνδιοργάνωσαν ο ελληνικός «ΚΥΚΛΟΣ» Βρυξελλών και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, προσκαλώντας βιολογικούς παραγωγούς, νέους αγρότες και επιτυχημένους επιχειρηματίες στον τομέα της ελληνικής ποιοτικής διατροφής και γεωργίας. Στη διαφορετική αυτή εκδήλωση οι προσκεκλημένοι, ανάμεσα τους και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, παρουσίασαν τις δραστηριότητες τους αλλά και τα προϊόντα τους και δήλωσαν ευτυχείς βλέποντας το ενδιαφέρον που υπάρχει από τον ελληνικό κόσμο των Βρυξελλών.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν και κάποια από τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα τα οποία έρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως την νησιωτική ( Όλυμπος της Καρπάθου, Νάξος, Τήνος, Χίος, Σίφνος, Σέριφος, Πάτμος και Κρήτη), την Πελοπόννησο (Καλαμάτα), αλλά και την βόρεια Ελλάδα (Κιλκίς, Σέρρες και Κοζάνη). Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν παραγωγούς που μοιράστηκαν οράματα, προβλήματα και αγωνίες για το μέλλον αλλά και να γνωρίσουν από κοντά προϊόντα όπως μπισκότα από πολτό βαλανιδιού, χιώτικα αμυγδαλωτά με μανταρίνι, τσάι με κρόκο Κοζάνης και λιχουδιές διαφορετικών επιρροών, μέλι αξιώτικο, ζυμαρικά με ιπποφαές, αρωματισμένους τραχανάδες από την Κομοτηνή, τυρόπιτες και αμυγδαλωτά πουγκάκια Πάτμου, τα πολύ ιδιαίτερα παξιμάδια από την Όλυμπο της Καρπάθου ενώ η Δήμητρα η Λυμπεροπούλου προσέφερε ελιές και σύκα από την Μεσσηνιακή γη.
Τελικά στην σημερινή Ελλάδα υπάρχουν και επιτυχημένα παραδείγματα που αξίζουν προβολής στο εξωτερικό, άνθρωποι που με μεράκι και επιμονή έχουν δημιουργήσει τα δικά τους success stories!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου