********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Με υπουργική απόφαση αναστολή οικοδομικών αδειών στο Μαίναλο


  Μαίναλον 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΑΕΙ ΜΑΙΝΑΛΟΝ


9/3/2011

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εχθές 8/3/2011 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Τρίπολης για το θέμα της υπουργικής απόφασης αναστολής οικοδομικών αδειών στο Μαίναλο. Στην σύσκεψη δεν εκλήθη η Αεί Μαίναλον αλλά και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 Η σιδηρά γροθιά, την οποία προσπάθησαν να συμπήξουν ορισμένοι τοπικοί παράγοντες της Αρκαδίας προκειμένου να την καταφέρουν επί της υπουργικής απόφασης ΥΠΕΚΑ φοβούμεθα ότι δεν χωρούσε πολλούς δακτύλους αμφιβολίας και  διαφοροποίησης…
Θα λέγαμε κρίμα αν ήταν η πρώτη φορά.  Κάποιοι παράγοντες της Νομαρχίας Αρκαδίας προσπάθησαν, πλην  ανεπιτυχώς στο πρόσφατο παρελθόν να  μας εμποδίσουν να παραστούμε και να θέσουμε τα θέματα του περιβάλλοντος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων.
 Η εταιρία μας αλλά και άλλοι φορείς, όπως η Παναρκαδική Αμερικής και η ΕΚΠΑΖ  με δημόσιο τρόπο(και όχι λειτουργώντας εν κρυπτώ ) ζήτησαν από το ΥΠΕΚΑ με την υπ’αριθμ. πρωτ. 1733/16.7.2010 αίτηση τους την αναστολή οικοδομικών αδειών στο Μαίναλο.
 Ήδη με την από Ιουνίου 2010 (προϋφιστάμενη της αιτήσεως μας) υπηρεσιακή  γνωμοδότηση περί αναστολής αδειών στο Μαίναλο την αναστολή ζητούσε η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 141001/1714/1.6.2010 έγγραφο της.
Στο πρόσφατο παρελθόν άλλωστε (έτη 2000 και 2003) τοπικοί φορείς με ανακοινώσεις τους –με τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους- δεν κινούνταν άραγε  στην ίδια με το Νομοσχέδιο κατεύθυνση, της αναστολής δηλ. των οικοδομικών αδειών στο Μαίναλο;
 Η αναστολή αδειών στο τελικό στάδιο, πριν την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος είναι άλλωστε μια συνήθης διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να μην δημιουργούνται τετελεσμένα στην περιοχή εφαρμογής, ιδία στο τελικό στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης της, όπως εν προκειμένω.
Ακόμα όμως και στην περίπτωση που η προκείμενη υπουργική απόφαση δεν ήταν τέλεια  και ήθελε ενδεχομένως τροποποιήσεις και η εταιρία μας θα συζητούσε ενδεχόμενες εξαιρέσεις, όχι όμως βιοτεχνικών και βιομηχανικών χρήσεων αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει -κατά την κρίση μας- με τον τρόπο που επέλεξαν οι εν λόγω φορείς, χωρίς δηλαδή την παρουσία και την γνώμη περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η δική μας, απουσία που δεν άφησε περιθώρια για βελτιώσεις της εν λόγω απόφασης ΥΠΕΚΑ.
Η εταιρία μας, με όλες της τις δυνάμεις, κινούμενη από αγάπη για τον τόπο εδώ και καιρό σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της εγκατάστασης μονάδας παραγωγής μπετόν στην Βλαχέρνα και  άλλων ασύμβατων χωροθετήσεων βιοτεχνικών μονάδων στην περιοχή αλλά και στην περίπτωση της εικοσαετούς μεγάλης ρύπανσης του Τράγου και Λάδωνα ποταμού από το τυροκομείο πρόβαλε και υποστήριξε δυναμικά τις συγκεκριμένες τοπικές υποθέσεις ως σημαντικές περιβαλλοντικές υποθέσεις, παρά τους αποκλεισμούς και  την αδιαφορία τοπικών και υπηρεσιακών φορέων.
Νομίζουμε ότι πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι το περιβάλλον της Αρκαδίας ανήκει στην παγκόσμια φυσική κληρονομιά και αφενός δεν είναι φρόνιμο να θεωρείται τοπικό βιλαέτι κανενός, αφετέρου δε δεν  είναι δυνατόν να θεωρείται  απλώς ως «επενδυτική αρένα» συγκεκριμένων συμφερόντων.
Ευχόμαστε η σύνεση να δώσει την θέση της στη οργή ορισμένων παραγόντων και η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση να αποτελέσει αφορμή, κατά την διάρκεια ισχύος της για την διεξαγωγή μιας σοβαρής συζήτησης για το περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής μας, συζήτηση για την οποία τόσο η εταιρία μας, όσο και όλοι οι περιβαλλοντικοί φορείς, εξ όσων γνωρίζουμε παραμένουμε πάντα πρόθυμοι.  
Είναι βέβαιο επίσης ότι την δημόσια διαβούλευση, την ενημέρωση και τη γνώση επιθυμούν και προσδοκούν και στο συγκεκριμένο και σε όλα τα θέματα οι πολίτες της χώρας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου