********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ τα τμήματα α) Φυτικής Παραγωγής και β) Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας.Επικεφαλής     : Θανάσης Πετράκος
Επικοινωνία     : petrakos.gr@gmail.com                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλέφωνο       : 6977683175
Fax                  : 27210-87191, 2710-227181
site                   : petrakosgr.blogspot.com, agonistiki.blogspot.com                  

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Καλαμάτας στο ΤΕΙ και συζήτησε το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει για το ΤΕΙ Καλαμάτας, με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αποκλείσει χωρίς καμία συζήτηση, εντελώς αιφνιδιαστικά και με ανακριβή επιχειρήματα, από τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων του τρέχοντος έτους τα τμήματα α) Φυτικής Παραγωγής και β) Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε τη ριζική του διαφωνία με την απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας και δήλωσε στον Πρόεδρο του ΤΕΙ ότι ήδη έχει καταθέσει πρόταση ένταξης θέματος στην Η.Δ. του προσεχούς Περιφερειακού Συμβουλίου, επίσης δεσμεύτηκε ότι θα κατατεθεί ερώτηση από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνημμένα αποστέλλω την πρόταση ένταξης θέματος στην Η.Δ.


«ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Η.Δ. ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Θέμα: «Ανάκληση απόφασης Υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο δύο τμημάτων του ΤΕΙ Καλαμάτας»

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, από την επιστολή του Προέδρου του ΤΕΙ Καλαμάτας, που σας έχει κοινοποιήσει, το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς καμία συζήτηση, εντελώς αιφνιδιαστικά και με ανακριβή επιχειρήματα, αποφάσισε να αποκλείσει από τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων του τρέχοντος έτους τα τμήματα α) Φυτικής Παραγωγής και β) Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Επιβάλλεται να υπάρξει άμεσα παρέμβαση από την πλευρά σας και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία να απαιτεί την ανάκληση αυτής της απαράδεκτης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παραθέτει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας, τα οποία αποδεικνύουν ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν στηρίχθηκε σε κανένα πραγματικό δεδομένο για να αποκλείσει από τα φετινά μηχανογραφικά τα δύο αυτά τμήματα.
Επειδή αυτός ο αποκλεισμός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, παρά τις προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο να πει ότι δεν σημαίνουν και οριστικό κλείσιμο των τμημάτων, είναι επείγον το θέμα να τεθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Για την τεκμηρίωση των ισχυρισμών μου, σας παραθέτω σχεδόν αυτούσια αποσπάσματα της επιστολής του Προέδρου του ΤΕΙ Καλαμάτας, ο οποίος μεταξύ των άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά:
1.      «Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την αιτία αποκλεισμού τους όταν οι δείκτες που επικαλείται το Υπουργείο δεν το δικαιολογούν. Πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο ένα τμήμα στο οποίο οι ενεργοί φοιτητές στα μαθήματα του πρώτου έτους, σύμφωνα με τις καταστάσεις που οι ίδιοι υπογράφουν κατά την παρακολούθηση των εργαστηριακών μαθημάτων, ξεπερνούν τον αριθμό 106. Σε ποια χώρα της υφηλίου ένα τέτοιο Τμήμα χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο; Είναι στα αλήθεια μη βιώσιμο ένα τμήμα που ο ετήσιος αριθμός πτυχιούχων είναι τουλάχιστον 55; Μήπως, προκειμένου να ικανοποιήσουμε το κριτήριο του Υπουργείου για μεγαλύτερο αριθμό πτυχιούχων, πρέπει να απονέμουμε πτυχία αφειδώς χωρίς ποιοτική αξιολόγηση ή μήπως πρέπει να στέλνουμε τα πτυχία με το ταχυδρομείο και σε φοιτητές που δεν παρακολουθούν μαθήματα για να είμαστε και εμείς στο club των «numericals»;
2.      Μήπως μερικοί άνθρωποι στο Υπουργείο θέλουν να μεταφέρουν στην Ελλάδα δείκτες από άλλες χώρες όπου οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές; Για παράδειγμα ο δείκτης των πτυχιούχων ανά έτος που ισχύει σε ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες έχει εκεί εντελώς διαφορετική βαρύτητα. Και τούτο επειδή το ποσοστό των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που οδεύει προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι μικρότερο από 20% του συνόλου (είναι δηλαδή όλοι τους κάτοχοι απολυτηρίου με βαθμό λίαν καλώς και άριστα) και είναι πολύ λογικό να αναμένει η κοινωνία από αυτούς να καταστούν πτυχιούχοι σε ποσοστό πάνω από 90% και μάλιστα στον ελάχιστο χρόνο σπουδών που προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών. Μπορεί κανείς εχέφρων πολίτης να αναμένει να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό των αποφοίτων Λυκείου που εισέρχεται στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι πάνω από το 70% του συνόλου και οι επιδόσεις τους στις εξετάσεις κυμαίνεται από 1-20 στην κλίμακα του 1-20; Πόσο μάλλον σε Τμήματα κυρίως ΤΕΙ όπου το 80% των εισαγομένων σπουδαστών έχουν επιδόσεις κάτω από το 8; Επειδή ο δείκτης αυτός πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και για τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, καλό είναι να το ξανασκεφθεί η πολιτική ηγεσία αν πράγματι θέλει να εφαρμόσει ένα δίκαιο σύστημα κατανομής του δημόσιου χρήματος.
3.      Επί 10 και πλέον μήνες η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ μας διαβεβαίωνε ότι στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι θα δήλωναν Σχολές αντί για Τμήματα. Αυτό ήταν και εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη συνάντηση στους Δελφούς. Έχοντας αυτό υπόψη η Σύνοδος Προέδρων-Αντιπροέδρων, που έλαβε χώρα προ διμήνου στην Πτολεμαΐδα, αποφάσισε την υιοθέτηση αυτής της θέσης και αυτό το κατέστησε γνωστό στον παρευρισκόμενο Υφυπουργό. Αλήθεια τι μεσολάβησε τις επόμενες ημέρες και το Υπουργείο εξήγγειλε αποφάσεις που δεν είχαν καμιά αναφορά στη σχετικά μακρόχρονη διαβούλευση; Τα Ιδρύματα δεν έχουν κανένα λόγο σε αποφάσεις που αφορούν τα του οίκου τους; Το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» είναι δυνατόν να είναι συστατικό στοιχείο της λογικής των δημοκρατικά εκλεγμένων Κυβερνήσεων;      
4.      Διαπιστώνουμε ότι από τα 24 Τμήματα Τ.Ε.Ι., που το Υπουργείο Παιδείας προέγραψε για «λουκέτο», τα 14 ανήκουν σε Σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας και φαίνεται ότι υπάρχει μία αποθετική συμπεριφορά στελεχών του ΥΠΔΒΜΘ αναφορικά με τις τεχνολογίες της Βιολογικής Γεωργίας, της Ανθοκομίας, των Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και των Ιχθυοκαλλιεργειών-Υδατοκαλλιεργειών. Και τίθεται εύλογα το ερώτημα αν είναι Κυβερνητικός Στρατηγικός Σχεδιασμός ο εξοστρακισμός αυτών των τεχνολογιών. Εκείνο όμως που εμείς έχουμε αποτυπώσει από τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος είναι η έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στις ανταγωνιστικές και εναλλακτικές καλλιέργειες και σε δραστηριότητες που η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφαλώς το γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ ότι πράσινη ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι εναλλακτικές μορφές ενέργειες (που αφορούν κυρίως τους μηχανικούς) αλλά και η βιολογική γεωργία. Πώς και από ποιους θα ασκηθεί με επιστημονικό τρόπο η βιολογική γεωργία όταν σε όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτήρια αυτού του τομέα μπαίνει λουκέτο; Το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα είναι η ανθοκομία, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι υδατοκαλλιέργειες. Μετά από τις αποφάσεις του ΥΠΔΒΜΘ έμεινε, έστω για δείγμα, ένα Τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικό με τις παραπάνω δραστηριότητες; Πώς λοιπόν υλοποιούνται οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού;  Υπάρχει μήπως κάποια μελέτη ειδημόνων, που εμείς δε γνωρίζουμε, η οποία να ισχυρίζεται ότι τα παραπάνω επιστημονικά πεδία πρέπει να εξαφανιστούν από τα ΤΕΙ; Εμείς αντιθέτως γνωρίζουμε ότι ο μόνος «ειδήμονας» που αποφάνθηκε ότι πρέπει να κλείσουν τα Τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, επειδή παράγουν κηπουρούς, είναι  ο παντογνώστης και πολυπράγμων «τηλεαστέρας» του δελτίου ειδήσεων των οκτώ ενός μεγάλου καναλιού. Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Υπουργείο υιοθέτησε την άποψή του.»
Κυρία Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Επειδή όπως τονίζει χαρακτηριστικά και το έγγραφο του Προέδρου του ΤΕΙ, το οποίο σας έχει αποσταλεί, αλλά και σας το επισυνάπτουμε, το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς κανένα διάλογο και χωρίς κανένα επιχείρημα, αποφάσισε να κλείσει τα τμήματα Τεχνολόγων Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και του ΤΕΙ Καλαμάτας και όπως και σε πολλά ΤΕΙ της χώρας, παρότι η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, σας ζητούμε να κάνετε άμεσα παρέμβαση και να υπάρξει και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην προσεχή του συνεδρίαση η οποία να ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την απόφασή του, ώστε και στο τρέχον έτος να επανέλθουν τα δύο συγκεκριμένα τμήματα της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων.»

17-5-2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου