********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Λακωνικη Βιοενεργειακή


Λακωνική «σχολή» και στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με το πνεύμα τού «η ισχύς εν τη ενώσει» και υπό το βάρος του οξυμμένου προβλήματος των σκουπιδιών, χιλιάδες κάτοικοι της Λακωνίας συγκρότησαν εταιρία λαϊκής βάσης (Βιοενεργειακή Α.Ε.) για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού. Στην πρωτοποριακή κίνηση, την οποία ξεκίνησαν 30 γνωστοί Λάκωνες, έχουν ήδη συστρατευτεί 6.500 κάτοικοι της περιοχής εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πρόθεση να πάρουν στα χέρια τους το μείζον ζήτημα των απορριμμάτων. Για την ιδέα, τους σκοπούς, τα πλάνα και τη δράση της εταιρίας λαϊκής βάσης μίλησε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρός της Σταύρος Αργυρόπουλος.

Κύριε Αργυρόπουλε, πώς αποφασίσατε να συστήσετε εταιρία λαϊκής βάσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων;
Τα απορρίμματα είναι ένα καθημερινά παραγόμενο προϊόν από τον καθένα μας. Τα διαλεγμένα απορρίμματά μας (οργανικά, χαρτί-χαρτόνι, πλαστικά, γυαλί, μέταλλο, λάδια φαγητού) είναι πολύτιμα προϊόντα από μόνα τους. Μια εταιρία διαχείρισης των απορριμμάτων μας μόνο λαϊκής βάσης θα μπορούσε να είναι. Ουσιαστικά ο κάθε πολίτης, μικρός ή μεγάλος σε ηλικία, φτωχός ή πλούσιος, έχει δικαίωμα συμμετοχής στη διαχείριση των απορριμμάτων προϊόντων του. Τα διαχωρισμένα απορρίμματά μας είναι ένα κοινωνικοποιημένο προϊόν. Σκουπίδια παράγουμε μόνο όταν τα ανακυκλώσιμα προϊόντα μας πετάγονται ανάμεικτα στους κάδους, χωρίς κανένα σύστημα διαλογής στη πηγή. Τότε είναι άχρηστα και επικίνδυνα προϊόντα που μολύνουν το περιβάλλον.

Γενικά πάντως στην Ελλάδα δεν υπάρχει αναπτυγμένη κουλτούρα εταιριών λαϊκής βάσης.
Οντως δεν υπάρχει η αντίστοιχη κουλτούρα. Οσες προσπάθειες έγιναν έως τώρα μάλλον δεν είχαν τις σωστές βάσεις διαχείρισης και λήψης αποφάσεων. Οι περισσότερες εταιρίες λαϊκής βάσης είχαν ή έχουν ή κομματική χροιά ή ποδοσφαιρική κουλτούρα. Ξεκινήσαμε την ενημέρωση του κόσμου πριν από περίπου έναν μήνα και η ανταπόκριση του κόσμου είναι απίστευτα θετική. Εως σήμερα έχουν προεγγραφεί 6.500 άτομα! Τα ιδρυτικά μέλη της εταιρίας είναι 30 γνωστοί Λάκωνες.

Ποια είναι η μέθοδος που προτείνετε για τα απορρίμματα; Εχετε καταρτίσει οικονομικό πλάνο;
Η μέθοδος που προτείνουμε είναι η διαλογή των απορριμμάτων μας στην πηγή, εκεί που ο καθένας τα παράγει, δηλαδή στο σπίτι, στο γραφείο, στο εστιατόριο, στο ξενοδοχείο. Φυσικά και έχουμε καταρτίσει οικονομοτεχνικό πλάνο για τις αναγκαίες επενδύσεις της διαχείρισης των οικιακών μας απορριμμάτων. Σκοπός της εταιρίας μας είναι η παραγωγή βιοαερίου και λιπάσματος από τα οργανικά μας απορρίμματα και η εμπορική εκμετάλλευση των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων υλικών. Από το βιοαέριο θα παράγουμε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια προς όφελος δικό μας, αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Ποιο θα είναι το όφελος των δημοτών;
Το όφελος του κάθε δημότη είναι πολλαπλό: Η άμεση συμμετοχή του στη διαχείριση των απορριμμάτων του, με τη πιο φιλική, οικολογική και αειφόρο μέθοδο, χωρίς παραγωγή διοξινών ή άλλων τοξικών προϊόντων.
Επίσης προκύπτει οικονομικό όφελος από την εμπορική διαχείριση των απορριμμάτων προϊόντων μας, μέσω της συμμετοχής των δημοτών στην εταιρία λαϊκής βάσης με έστω και κατοχή μίας ή περισσότερων μετοχών.

Τι σχεδιάζετε στο θέμα των υποδομών;
Για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, οι οποίες είναι ήδη σχεδιασμένες, χρειαζόμαστε το καταρχήν ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής. Η εταιρία προσανατολίζεται στην εκμετάλλευση αγροτικής βιομάζας, όπως υπολείμματα ελαιοτριβείων, βουστασίων, τυροκομιών, παραγωγή ενεργειακών φυτών με συμβολαιακή γεωργία, και όλα αυτά για την αύξηση του τοπικού γεωργικού εισοδήματος, παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και φυσικά πολύτιμου λιπάσματος (κομπόστ).

Τριπλό το κέρδος από αυτή τη μέθοδο

Πώς σκοπεύετε να διεκδικήσετε το έργο διαχείρισης απορριμμάτων από τον δήμο;
Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους πολίτες με τοπικές διαλέξεις-συναντήσεις (ήδη σε 6 τοπικά διαμερίσματα) για τη μέθοδο της διαχείρισης. Περιμένουμε να μας καλέσει η δημοτική αρχή της Σπάρτης, αλλά και οι υπόλοιποι δήμοι της Λακωνίας, ώστε να εξηγήσουμε τη μέθοδό μας. Ας αναλογιστούμε ότι το 2015 ο διαχωρισμός των απορριμμάτων μας θα είναι υποχρεωτικός. Επιθυμούμε τη σύμπραξη και του Δήμου Σπάρτης ή των υπόλοιπων δήμων σ’ αυτή την προσπάθεια, ώστε ο κάθε δημότης να είναι τριπλά κερδισμένος. Πρώτον, μέσω της συμμετοχής του στην εταιρία λαϊκής βάσης έχει τον άμεσο λόγο στη διαχείριση και στις ευέλικτες διαφανείς εμπορικές πράξεις της εταιρίας. Δεύτερον, με τη σύμπραξη έως 49% του δήμου σε ένα νέο διαχειριστικό σχήμα ο κάθε δημότης ωφελείται μέσω των ανταποδοτικών τελών και έργων της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Τρίτον, ο συνδυασμός των δύο ανωτέρω δημιουργεί ένα πραγματικά ευέλικτο, διαφανές, επικερδές και συνυπεύθυνο σχήμα διαχείρισης και περιβαλλοντικής συνείδησης για τα απορρίμματά μας.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου