********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015

Το φασκόμηλο ένα αρωματικό φυτό που σαν αφέψημα έχει καταπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες.

   ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ  

Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά (Σάλβια η φαρμακευτική ελλ. Ελελίφασκος ο φαρμακευτικός, Salvia officinalis) ανήκει στο γένος των Αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών Ελελίφασκος (Salvia). Το φασκόμηλο, πολυετές, θαμνώδες, με πολυάριθμα κλαδιά, ύψους μέχρι μισό μέτρο, βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Τα φύλλα του είναι επιμήκη και παχιά, χρώματος λευκοπράσινου. Τα άνθη του φύονται κατά σπονδύλους, είναι χρώματος μοβ και ανθίζουν από το Μάιο ως τον Ιούνιο. Θέλει ήλιο, χώμα με καλή αποστράγγιση και πότισμα όταν το χώμα είναι ξερό. Οι Αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν πανάκεια. Και οι παλιοί λένε ότι όποιος έχει φασκόμηλο στο σπίτι του, δε χρειάζεται γιατρό! 
Καίγοντας ξερά φύλλα φασκόμηλου διώχνουμε την κακή ενέργεια από το σπίτι. Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα. Τα φύλλα που είναι και το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας με ξηρό και ηλιόλουστο καιρό, το Μάιο ή τον Ιούνιο και ξηραίνονται στη σκιά.
Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές. Η δε δράση του κατά του διαβήτη έκανε ορισμένους να δηλώσουν ότι, το φασκόμηλο είναι το φάρμακο για όλες τις ασθένειες.Ως αφέψημα είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος. Επίσης, τονώνει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη μνήμη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Εάν κάνουμε πλύσεις με αφέψημα στα μέρη του σώματος που πάσχουν από κράμπες, θα ανακουφιστούν.Κάντε ένα ποδόλουτρο με βρασμένο φασκόμηλο. Ξεκουράζει, καταπολέμα την εφίδρωση αλλά και την κακοσμία των ποδιών. Ένα αφέψημα από φασκόμηλο μετά το γεύμα βοηθά την πέψη. Βράζουμε 2 κουταλάκια αποξηραμένο φασκόμηλο σε 1 φλιτζάνι νερό. 
Πάντως η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση γιατί υπάρχουν περιπτώσεις δηλητηρίασης από υπερβολική χρήση που οφείλεται κυρίως στην ουσία θουγιόνη που υπάρχει στο φυτό. Το γένος περιλαμβάνει σύμφωνα με διάφορες πηγές γύρω στα χίλια είδη που εξαπλώνονται σχεδόν σε όλες τις κυρίως εύκρατες περιοχές της γης. 
Στην κουζίνα χρησιμοποιείται φρέσκο ή αποξηραμένο, σε πολλά πιάτα. Ταιριάζει με πουλερικά, χοιρινό, και μοσχαρίσιο συκώτι. Μαζί με κρεμμυδάκι ταιριάζει σε γέμιση πουλερικών, ενώ στην Ιταλία αρωματίζουν μ’ αυτό βούτυρο για ζυμαρικά. Μπορούμε ακόμα ν’ αρωματίσουμε με φασκόμηλο, ξύδι για μαρινάρισμα κρεάτων. Και για τις γιορτές χρησιμοποιήστε το για να νοστιμίσετε τη γέμιση της γαλοπούλας. Ταιριάζει θαυμάσια μαζί με μήλο.

____________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου