********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Χανιά: Κυκλοφόρησε το πρώτο ελαιόλαδο συμβολαιακής γεωργίας με την ονομασία "Της Κρήτης το ομαδικό"


του ανταποκριτή μας Α. Νομικού (ΑΠΕ)

Από τα Χανιά ξεκινά ουσιαστικά η υλοποίηση του θεσμού της συμβολαιακής γεωργίας με συμμετοχή 25 παραγωγών ελαιόλαδου.

Στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αγροτικών συνεταιρισμών, που έχει εισαχθεί στην Βουλή, υπάρχουν διατάξεις που αφορούν το νέο θεσμό, ωστόσο στα Χανιά όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος Λευτέρης Αμπαδιωτάκης κυκλοφορεί ήδη το πρώτο ελαιόλαδο συμβολαιακής γεωργίας με την ονομασία "Της Κρήτης το ομαδικό".
Η πρωτοβουλία ανήκει στο γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Χανίων, που ξεκίνησε τις διαδικασίες για να "βγει" στην αγορά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με πιστοποιητικό γνησιότητας και ποιότητας, ανέφερε ο αντιδήμαρχος.
Στη διαδικασία εμπλέκονται πιστοποιημένοι παραγωγοί που απευθύνονται σε ελαιουργεία. Στη συνέχεια τα ελαιουργεία έρχονται σε συμφωνία με τον τυποποιητή που από την πλευρά του έρχεται σε συμφωνία με τον διακινητή που προωθεί το προϊόν στην αγορά.
Όλοι οι συμβαλλόμενοι είναι πιστοποιημένοι, ενώ το προϊόν που παράγεται είναι προστατευμένης γεωγραφικής προέλευσης.
Η αναγνώριση του ελαιόλαδου γίνεται με εργαστηριακή ανάλυση πριν και μετά την συσκευασία του. Πριν την συσκευασία το λάδι σφραγίζεται σε ειδικές ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ το πιστοποιητικό γνησιότητας και ποιότητας δίνεται από εργαστήριο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.
Όλες οι συσκευασίες είναι αριθμημένες και πάνω σε αυτές αναγράφεται η πιστοποίηση του προϊόντος και κάθε συσκευασία φέρει το πιστοποιητικό γνησιότητας και ποιότητας. Το προϊόν πωλείται σε αριθμημένα μεταλλικά δοχεία του ενός και των πέντε λίτρων, πάνω στα οποία αναγράφεται ημερομηνία λήξης.
Οι πρώτες ποσότητες αφορούν 30 τόνους λάδι με τον παραγωγό να εισπράττει 2,5 ευρώ το λίτρο, σταθερή τιμή για το διάστημα των 3 ετών που ισχύει η συμφωνία. Η τιμή για τον καταναλωτή είναι 3,95 το λίτρο συν 13% ΦΠΑ.
Ήδη για το συγκεκριμένο προϊόν υπάρχει ενδιαφέρον από την αμερικανική αγορά.


*από το: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=15025

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου